Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 
Kweepeer Ludovic

Fruitsoorten zoals gewone kwee of kweepeer (Cydonia oblonga) zijn al eeuwenlang in cultuur. Ze horen van oorsprong thuis in het Middellandse Zeegebied en in Klein-Azië. De Grieken en Romeinen brachten ze naar West Europa. Sindsdien komen ze plaatselijk ook verwilderd voor. Het kweeras 'Ludovic' is kleinvruchtig en ook als sierplant nuttig, omwille van zijn zeer fraaie groeiwijze en bladstand. De kweepeer is het symbool van eeuwige liefde. Het was de gouden appel die Paris aan Aphrodite gaf.

Deze vruchtboom groeit vrij langzaam en heeft graag een zonnig plek. Wordt tot ca 6 m hoog en tamelijk breed. Kweeperenbomen en kweestruiken zijn niet speciaal onderhevig aan bepaalde ziekten; soms heeft hebben ze last van rupsen, moniliaziekten, meeldauw, bladvalziekte en bacterievuur. De vatbaarheid voor deze ziekten is afhankelijk van het ras en de standplaats.

De bloesem verschijnt in mei/juni en is wit/roze van kleur. De bloemen worden circa 4-5 cm in diameter en zijn behoorlijk groot. De vruchten zijn donzig behaard, groenig of geel en peer- of appelvormig. Ze geuren sterk en zijn keihard. De vruchten zijn tamelijk rijk aan provitamine A, rijk aan organische zuren en mineralen. De opvallende vruchten verschijnen in september (oktober). Die wat uiterlijk betreft het midden houden tussen een appel en een peer.
De takken van de boom kunnen zo zwaar worden van de grote vruchten, dat ze bijna de grond raken. Maar kweeperenhout is taai en breekt nooit.

Je hoeft de oogst niet te beschermen want vogels eten verse kweeperen niet. Bedenk wel dat kweeperen heel hard zijn maar wel erg gevoelig. Bij vallen of stoten komen er al snel beurse plekken op de vrucht en dat zorgt voor rotting. Zwarte vlekjes op de vruchten worden veroorzaakt door de schurftschimmel (= “natweer-schimmel”). Inwendig bruine vruchten ontstaan door een te late pluk of door te lang bewaren.

Rijpe kweeperen ruiken naar ananas. Een schaal vol rijpe vruchten in de woonkamer zorgt voor een intense exotische geur. Daarbij zien ze er, wanneer u het dons er even afpoetst ook nog eens schitterend uit.

Rauw zijn ze niet echt smakelijk (lichtzuur). Je breekt er je tanden op, zo hart zijn ze. Echter gekookt maakt u van de kweepeer de lekkerste jam of compote. De kweevruchten lenen zicht bijzonder goed voor gelei, jam of compote omdat de vrucht barstensvol pectine zit. Aan appeltaart geeft hij zo'n fijne smaak dat maar weinig appels daaraan kunnen tippen.
Gewoon de donshaartjes van de schil wrijven met een doek, de zaden verwijderen, in partjes snijden en vervolgens geheel onder water in de kookpan 90 minuten op het vuur. Na koken kan het witte vruchtvlees soms roze of rood verkleuren, afhankelijk van de cv. en van de kooktijd.
Vier weken invriezen verkort de kooktijd. Koken in een hogedrukpan verkort ook sterk de kooktijd.

De zaden dienden voor de huisapotheek. Er werden gorgeldrankjes, smeerseltjes voor kloofjes in de huid en middeltjes tegen hoest en ingewandstoornissen van gemaakt. Kweeperen hebben namelijk een gunstige invloed op de spijsvertering. Daarom is kweeperenlikeur een eersteklas digestief. Na de maaltijd een kelkje en de maag doet tevreden zijn werk.

Vroeger werden de vruchten vaak tussen de lakens gelegd, Het bed rook dan paradijselijk. Insecten die van lichaamsgeurtjes houden, gingen daardoor liever elders hun vertier zoeken. Op onze voorouders oefenden de verleidelijk geurende lakens juist een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit.

Herkomst Arnenië, Geogië, Iran
Ouderdom
Synoniemen
Aanplant 1999
Boom Groeit vrij langzaam
Gebruik Gekookt: Jam, confituur en gelei
Bloeitijd Mei
Bloem Wit / roze
Bestuiver Zelfbestuivend
Plukrijp Vanaf oktober
Gebruikstijd
Bewaren
Vrucht Ruiken heerlijk en zijn licht behaard
Kleur Goud / geel
Vruchtvlees Rauw niet smakelijk, lichtzuur, erg hard
Kelk
Steel

 
Adverteren

Bezoekers

We hebben 49 gasten online