Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 
Fysiologische ziekte

Fysiologie voor planten houdt zich bezig met het functioneren van planten, zoals de fotosynthese, kieming, ademhaling, het functioneren van plantenhormonen, transport van voedsel en water, en de groei van planten en onderdelen.

Kurkstip
Kurkstip bij appel is een fysiologische afwijking veroorzaakt door een tekort aan calcium (kalk) in de vrucht. Deze ziekte wordt niet door schimmels of door insecten veroorzaakt!

Op de schil ontstaan kleine, ingezonken, bruine vlekken. Op de plaats van de vlekken is het vruchtvlees bruin en enigszins kurkachtig. Het bruine vruchtvlees smaakt een beetje bitter, vandaar de Engelse naam bitter pit.
Voor consumptie is een aantasting door stip geen probleem, het is enkel een schoonheidsprobleem. Bij een sterke aantasting van stip kunnen de vlekjes wel een bittere smaak hebben, waardoor ze beter voor verwerking tot moes of sap te gebruiken zijn. Vruchten waar de kurkstip overgaat naar schimmelvlekken (rot) kunnen beter niet meer gebruikt worden.

Kurkstip komt vooral voor op de bovenkant, rondom de neus, van de appel.
Calciumgebrek in de vrucht kan optreden bij een te hoge stikstofgift, een teveel aan kalium en/of magnesium in de grond. Ook een te sterke snoei kan kurkstip bevorderen, doordat dan veel calcium gebruikt wordt voor de hergroei van de boom. Door met beleid te snoeien en de juiste zomersnoei toe te passen (juiste blad/vrucht verhouding) en door middel van vruchtdunning beurtjaren te voorkomen kan de kans op stipt verkleint worden..
Door een bladbemesting met calciumnitraat of calciumchloride kan het optreden van kurkstip worden tegengegaan. Zorg dat er geen kalktekort is in de grond

De schade wordt soms zichtbaar voor de pluk in september, maar meestal tijdens de bewaring enige tijd voor en tijdens het rijpingsproces. Vooral op jonge, weinig vruchtbare bomen die de eerste grote vruchten dragen.


Boomstip
Boomstip is een andere vorm van stip en komt al in een vroeg stadium in de vrucht voor en er is niet zoveel aan te doen. Het is doorgaans een gevolg van raseigenschappen en van grote vruchten aan de boom. Het duidelijk aan de buitenkant van de vrucht te zien.

In 2013 werd er veel stip waargenomen op appels. In sommige jaren treedt veel stip op, in andere jaren weinig. Wat betreft de waterhuishouding is gebleken dat een matige, geregelde waterhuishouding het gunstigst is. Een overmaat aan vocht, vooral aan het einde van het groeiseizoen na een droge zomer, zoals in het najaar van 2013, doet de gevoeligheid voor stip toenemen. Daarnaast zijn een slechte dracht, te veel appels gedund, te veel gesnoeid en een overmatige bemesting factoren die ook van invloed zijn.


Verkurking
Verkurking van vruchten kan door voeding en vochtgebrek komen en komt alleen voor bij oude rassen voornamelijk bij appels.

Soms blijkt dat flink wat appels schade hebben opgelopen door de hagelbuien in de zomer. Als appels door hagel worden getroffen, kunnen ze gaan rotten of verkurken. Met name die verkurking, in de vorm van bruine plekken op de schil, is bij appels dan goed waar te nemen. De appels zijn daardoor minder geschikt voor de losse verkoop, maar kunnen wel zonder problemen verwerkt worden tot sap.

In het voorjaar willen spanrupsen ook nog wel eens aan jonge vruchten knagen. Rond de wonde ontstaat tijdens de vruchtgroei een opvallende verkurking. In de herfst is deze verkurking heel opvallend.


 

 
Adverteren

Bezoekers

We hebben 50 gasten online