De pruim behoort tot de familie van de steenvruchten. Steenfruit is de verzamelnaam van alle vruchten waarvan het zaad in een hard omhulsel zit: de steen.
Pruimenbomen moeten niet veel gesnoeid worden! In vergelijking met appels en peren kunnen pruimen met veel minder snoei verder. Bij het planten van de boom worden deze wel altijd gesnoeid. De vier zijtakken (gesteltakken) worden 1/3 teruggesnoeid. Dit wordt gedaan omdat de boom nog moet groeien en zich moet vormen. Pruimenbomen krijgen geen harttak, deze gaat namelijk veel te dicht zitten en het is bij een pruim belangrijk om de kroon open te houden. Omdat pruimen zeer gemakkelijk geïnfecteerd raken door de loodglansziekte en kanker moet er altijd zo min mogelijk worden gesnoeid. Daarom worden pruimen gesnoeid direct na de oogst, tot half september of in april doordat in deze periode de kans op infectie door schimmel en bacterie het kleinst is. Het grote voordeel in deze periode is dat de wond binnen 10 dagen gesloten is. Het blad dient nog aanwezig zijn zodat de snoeiwond snel kan herstellen. Is het niet gelukt om direct na de pluk te snoeien, snoei dan in het voorjaar, kort voor de bloei.
In de zomer wordt dood hout en takken die elkaar kruisen, verwijdert. Pruimen reageren heftig op snoei. Lange eenjarige takken nooit half doormidden knippen want dan krijg je veel groei in de boom en dat moet voorkomen worden. Verlengenissen knippen we bij voorbaat niet in maar snoeien die op een zijtakje terug. De groei kan zodoende weg en het voorkomt verkaling op het ondergelegen gedeelte van de tak. De kans is dan groot dat aan de korte verlengenis, en daaronder, gemengde knoppen (blad- en bloemknoppen) gevormd worden. Bij een Reine Victoria, die de neiging heeft om slap hout te vormen, is het beslist noodzakelijk om het afgedragen hout zoveel terug te snoeien. Grote wonden behandelen. Wees altijd voorzichtig met het snoeien van steenvruchten.
In tegenstelling tot andere vruchtbomen: snoei de takken niet te glad af, maar laat stompjes staan van 2 cm lengte waardoor er minder kans is op gomming en Bacteriekanker. De kers/pruim zijn hiervoor gevoelig vanaf de bladval tot begin februari het jaar erop. De reden, van stompsnoei, is dat de boom de sapstroom naar deze stomp goed afsluit waardoor de schimmel en of bacteriën niet meer binnen kunnen dringen.
Een teveel aan zich ontwikkelende scheuten worden handmatig verwijderd door de zachte scheuten tussen duim en wijsvinger te nijpen. De overblijvende scheuten worden direct getopt door ze tot de helft van de lengte te nijpen. Onderhoudssnoei aan pruimen moet altijd gericht zijn op het openhouden van de kroon. Vooral in het hart van de boom/struik heeft een pruim de neiging veel scheuten te produceren. Deze dus geregeld weghalen. Bij oude, ongesnoeide, pruimenbomen altijd van boven naar beneden snoeien. Je krijgt op deze manier van snoeien als eerste licht van boven in de boom en dat vergemakkelijkt het vervolgen van de snoei. Op deze wijze krijg je meer overzicht in de rest van de boom..
Pruimen geven de beste vruchten op taken van 3 á 4 jaar oud dus door middel van snoei wordt gezorgd voor nieuw vruchtbehoud.
Boven: eenjarige lange scheut met hout en bladknoppen. Onder: scheut bezaaid met bleomknoppen.
Queen Victoria (Reine Victoria) Deze pruimen rassen verdragen snoei niet goed en sterven daardoor gemakkelijk af.
|