19/06/2014
De halsbandparkiet bezorgt fruittelers slapeloze nachten. Deze vriendelijke, felgroen gekleurde vogel zou een grote bedreiging zijn voor fruitoogsten. De halsbandparkiet is een exotische, papegaaiachtige vogel die nog niet zo lang in Nederland voorkomt. Hij wordt vooral gehouden als volièrevogel, maar een aantal is ontsnapt. Naar schatting leven er al enkele tienduizenden in de vrije natuur. Sinds de jaren zeventig wordt de vogel aangetroffen in de steden maar fladdert nu ook al rond in landbouwgebieden en met name in Zuid-Holland waar een fruitbedrijf zware schade leed, omdat deze parkieten regelmatig appels en peren kwamen aanvreten.
11/10/2014
De halsbandparkiet, een exoot in Nederland, veroorzaakt sinds kort schade in de fruitteelt. Een risicoanalyse laat zien dat in fruitteeltgebieden gelegen tegen de randstad de schade kan toenemen. De boomteelt en mogelijk zelfs de maïsteelt kunnen in de toekomst risico lopen op schade door halsbandparkieten.
Schade op fruitteeltbedrijven
Op elf fruitteeltbedrijven, meest in Zuid-Holland, is schade vastgesteld die veroorzaakt is door de halsbandparkiet, blijkt uit onderzoek door CLM Onderzoek en Advies in opdracht van de NVWA. Ook in Noord-Holland, Utrecht en Gelderland zijn schadegevallen bekend. Fruitteeltgebieden in Zuid-Holland, Kromme Rijn en de westelijke Betuwe kunnen op termijn risico lopen op schade.
Risico's voor de landbouw
De halsbandparkiet heeft een breed spectrum aan voedsel bestaand uit vruchten, zaden en knoppen. In Nederland worden boomknoppen gegeten, maar in de boomteelt is nog geen schade gemeld. In andere Europese landen waar de halsbandparkiet zich heeft gevestigd, is schade vastgesteld in allerlei soorten fruit (appel, peer, pruim), druiven en zacht fruit (frambozen). In Azië worden ook zaden van allerlei graansoorten gegeten, waaronder maïs en zonnebloem. Snijmaïs wordt in Nederland op grote schaal verbouwd maar het lijkt er op dat de halsbandparkiet deze voedselbron nog niet heeft ontdekt.
Herkomst
De halsbandparkiet, die in Nederland is verwilderd sinds 1968, is een exoot uit Azië en Afrika. De soort komt vooral voor in steden en parklandschappen in de randstad, maar breidt haar leefgebied uit naar het platteland.
Bron: De Fruitteeltkrant
Meer informatie