Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Schade door nachtvorst (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Schade door nachtvorst
#680
Schade door nachtvorst 7 Jaren, 7 Maanden geleden Karma: 0  
28/04/2017
De vorstnachten van 19 en 20 april zijn in Nederland en Europa eigenlijk moeilijk in één bericht samen te vatten. Het was gekkenhuis: beregening, frostguards, gras kort maaien, frostbusters, FrosTect, Frozil, windmolens, vuurpotten, social media: echt alles heeft overuren gedraaid inclusief de fruittelers zelf uiteraard. In de meeste fruitregio’s is de afgelopen twee nachten nachtvorstbestrijding uitgevoerd, enkele waren van maandag op dinsdag al in touw. De temperaturen en de mate van ijsvorming varieerden sterk door het land en vaak ook nog per perceel. Volgens onderstaande weerkaarten van Weerplaza was het afgelopen nacht het koudst met temperaturen variërend tot wel -4,5 °C, dit is echter wel gemeten op 1,5 meter hoogte. Op 60 cm hoogte waar telers vaak meten, was het nog wel enkele graden kouder. Er werden zelfs grondtemperaturen genoemd van bijna -10 °C!

Van telers die niet konden beregenen, wisselen de verhalen sterk op dit moment van geen schade tot veel schade. In Zuid-Limburg waar geen beregening is zakte ook nog eens de temperaturen flink onderuit. NFO-kringvoorzitter Sjaak Walraven: “Met name in Zuid-Limburg heeft het hard gevroren variërend van -4 tot -8 °C in de dalen (gemeten op 60-75 cm hoogte). We hebben toch wel behoorlijke schade hier.” Momenteel wordt geïnventariseerd hoe groot de schade is, diverse media pikken het item nu op (zie onderstaande foto). Er is ook gewerkt bijvoorbeeld met vuurpotten en/of ventilatoren etc., maar die lijken ook maar beperkt geholpen te hebben. Ook in Zeeland daalde het kwik onder nul, daar zijn echter weinig mogelijkheden tot beregenen. NFO-bestuurder Rinus van’t Westeinde liet aan PZC Nieuws weten dat er schademeldingen komen uit de hele provincie Zeeland.
In het noordoosten van het land daalde het kwik ook flink. Kiwibessenteler Bernard Breman uit Uffelte toonde een trieste aanblik van zijn perceel op Facebook.

Opvallend was de snelheid van temperatuursdaling van woensdag op donderdag. Op veel plekken werd om 22:00 uur á 23:00 uur al gestart, een uitzonderlijk lange nacht die tot ongeveer 9:00 uur doorging.
Ook de waterschappen draaiden overuren, vooralsnog zijn er geen berichten dat er in die lange nacht problemen zijn geweest met de aanvoer.

Ook op Proeftuin Randwijk is twee nachten volop beregend. Op de 19e werd van 02.00 uur tot 8.45 uur beregend; de 20ste van 01.00 uur tot 8.00 uur.
Voorlopig zijn de koude nachten weer even van de baan, alhoewel het in het zuiden nog weer vrij koud kan worden. De temperaturen overdag zijn echter wel vrij laag voor de tijd van het jaar in combinatie met de bloesem.
Bron: Nederlandse Fruittelers Organisatie

28/04/2017
Om meer inzicht te krijgen in de gevolgen van de forse vriestemperaturen in de nacht van 19 op 20 april deden Boerenbond en het Proefcentrum Fruitteelt een bevraging waarop bijna 300 fruittelers reageerden. Collectief schatten zij dat 78 procent van de appeloogst, 82 procent van de kersenoogst en 63 procent van de perenoogst in enkele uren tijd verloren is gegaan. Tijdens de persvoorstelling van fruitvakbeurs Werktuigendagen verschafte pcfruit-onderzoeker Tom Deckers een sprankeltje hoop met de opsomming van andere belangrijke teeltgebieden die in de klappen delen. Alleen zijn de opbrengstverliezen in eigen land zo groot dat de kans volgens Boerenbond heel klein is dat een betere prijs dit zal kunnen compenseren.
Bron: vilt.be

02/05/2017
In een eerste voorzichtige raming schat de Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO dat van de Nederlandse appel- en perenoogst 30% bevroren is. Van de vruchtjes die de vorst wel doorstaan hebben heeft bovendien een aanzienlijk deel kwaliteitsschade opgelopen. De NFO benadrukt dat het om een eerste inventarisatie gaat en dat de oogstreductie mogelijk nog lager kan uitvallen. De bloeiomstandigheden waren de afgelopen weken, met name voor de appels, zeer matig. Voor zover er al een beeld van de nachtvorstschade bij klein- en steenfruit kan worden gemaakt, is het beeld zeer wisselend.

De eerste serie van nachtvorsten vond plaats van maandag 17 tot en met donderdag 20 april. In de nacht van woensdag 19 op donderdag 20 april werden de laagste temperaturen gemeten, met temperaturen van -4 tot -6°C aan de grond, plaatselijk zelfs tot -10°C. In deze nacht is de meeste schade ontstaan. Deze eerste serie van nachtvorsten werd gevolgd door een tweede reeks van vier nachten in de periode van 23 tot en met 27 april, waarin de temperatuur afhankelijk van de locatie opnieuw tot onder het vriespunt daalde.

Opvallend dit jaar is dat het beregenen van kersen, waar dat is gebeurd, goed is uitgepakt. In het midden en noorden van het land is in de kersenteelt zeker schade, maar is er wel een grillig beeld. De indruk is dat de vroege kersenrassen meer schade hebben opgelopen dan de late rassen. In Zuid-Limburg is net als bij appels sprake van forse schade. Alle kersen tot 2,5 meter hoogte zijn bevroren. Daar blijft nog een zeer kleine oogst over. Vanuit de kustprovincies Zeeland en Noord-Holland wordt nog weinig schade gemeld in kers. Ook in pruimen lijkt er in deze provincies geen schade. In de overige delen van Nederland wordt rekening gehouden met 30 tot 40% opbrengstderving.

In het kleinfruit wordt wel steeds meer duidelijk over de nachtvorstschade, maar in veel gevallen is het ook nog afwachten hoe de planten zich verder gaan ontwikkelen. Bij rode bes missen veel bloemtrossen de bovenste vruchtjes. Van de bloemen die nu loskomen is het afwachten of deze zijn bevroren of niet. Zeker is dat er zowel productieverlies als kwaliteitsschade zal zijn, maar hoe groot de verliezen zijn is nu nog moeilijk te zeggen. In de traditionele buitenteelten van braam en framboos worden in het hele land bevroren bloemknoppen gevonden. Maar ook bloemstengels zijn bruin verkleurd en boven de grond staande nieuwe grondscheuten zijn bevroren. Hoe dit zal uitpakken voor de verdere ontwikkeling van de plant en de uiteindelijke oogst is nog niet duidelijk. Vanuit de blauwe-bessenteelt komen bij de NFO ook schademeldingen binnen. Vanuit Zuid-Limburg komen er zeer negatieve geluiden, maar ook vanuit Noord-Limburg en Oost-Brabant komen er meldingen.
Bron: Nederlandse Fruittelersorganisatie

Vorstschade in de rest van Europa:
75% van de kersenbloemen op het bedrijf van de familie Brugger aan de Bodensee zijn bevroren.
95% van de appelbloemen op het bedrijf van Lothar Kremer uit Meckenheim zijn bevroren.

26/05/2017
De late lentenachtvorst van 19 op 20 april was een uitzonderlijk weersfenomeen. De analyse door het KMI toont aan dat in 225 van de 308 gemeenten in Vlaanderen de koude uitzonderlijk streng was en in 20 jaar niet is voorgekomen. Hiermee wordt aan één van de voorwaarden voldaan om de vorstschade te laten erkennen als landbouwramp. Minister Joke Schauvliege start de procedure op voor tussenkomst door het Vlaams Landbouwrampenfonds. Daarvoor moet ook aan de tweede voorwaarde, die betrekking heeft op de omvang van de schade, voldaan zijn. Vanwege de zwaar getroffen fruitteelt in haar provincie noemt Limburgs gedeputeerde Inge Moors het cruciaal dat landbouwers en gemeenten nu het nodige doen om de schade op te tekenen.
Bron: vilt.be

27/05/2017
De appeloogst van 2017 is grotendeels mislukt. Op verschillende plekken in Nederland is de opbrengst 2/3 lager dan normaal. Het extreme koude weer in de nacht van 19 op 20 april heeft de bloesem van veel appelbomen dusdanig beschadigd dat er amper appels aan de bomen groeien. In Zuid-Limburg, de Betuwe en Zeeland komen berichten binnen dat er nagenoeg geen appels groeien. Men verwacht dat de schaarse aanbod de prijs zal doen stijgen van de appels die nu nog in de koelhuizen liggen.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 07/06/2017 19:22 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2017 Snoei, Bloei, Bestrijding, Waarnemingen
Erwin 02/01/2017 13:35
 
thread linkthread link Ctgb en spuitzwavel
Erwin 28/01/2017 14:37
 
thread linkthread link Schade door nachtvorst
Erwin 21/04/2017 18:38
 
thread linkthread link Bacterievuur
Erwin 06/05/2017 05:07
 
thread linkthread link Handmatig bestuiven
Erwin 06/05/2017 05:31
 
thread linkthread link Droogtestress bij kers
Erwin 28/09/2017 18:35
 
thread linkthread link Doorzagen fruitbomen
Erwin 16/11/2017 17:20
 
thread linkthread link Kippen in de boomgaard
Erwin 16/11/2017 17:31
 
thread linkthread link Gewasbescherming
Erwin 02/12/2017 06:42
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 145 gasten online