Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Walnootboorvlieg (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Walnootboorvlieg
#698
Walnootboorvlieg 7 Jaren geleden Karma: 0  
19/08/2016
Vorig jaar werd de invasieve walnootboorvlieg voor het eerst uit Nederland gemeld. Het betroffen toen meldingen van aangetaste walnoten in Helden (Limburg) en Helmond (Noord-Brabant) en later uit Valkenswaard. Allemaal in een straal van zo’n 30 kilometer, wat zou kunnen duiden op een (nog) beperkte verspreiding. Echter, niets blijkt minder waar, dit jaar is de soort in Utrecht en Zeeland opgedoken

De walnootboorvlieg (Rhagoletis completa) komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en wordt daar als een milde schadesoort op walnoot (Juglans regia) en zwarte (wal)noot (J. nigra) beschouwd. In Europa is er alleen schade voor de notenteelt bekend uit het zuiden, in Italië. De larven eten van de bolsters van de noten waardoor die verkleuren en uiteindelijk verslijmen. Al in een vroeg stadium is de verkleuring zichtbaar, al is het zoeken naar de minuscule larven dan vaak niet eenvoudig. Bovendien is er nog een andere veroorzaker van verkleuring op de bolster: bacteriebrand (Pseudomonas juglandis). Deze bacterieziekte is te herkennen aan eveneens de zwarte vlekken op blad en bolster, daarnaast tast die ook de scheuten aan en bij een sterke aantasting zal het blad afvallen. Ook lijken de noten zelf te verschimmelen, terwijl dit bij aantasting van de walnootboorvlieg niet lijkt te gebeuren. Kortom verkleuring van de bolster alleen is niet voldoende om aantasting door de walnootboorvlieg vast te stellen. Daarvoor zullen de bolsters opengemaakt moeten worden om te zien of er vliegenlarven in aanwezig zijn. In het begin zijn die zeer klein en moeilijk te vinden, maar vanaf de tweede helft van augustus zouden ze meer volgroeid en dus makkelijk te vinden moeten zijn.

Half juli werd een boom met aangetaste noten aangetroffen in Oeffelt (Noord-Brabant), daarin bleken larven van de walnootboorvlieg aanwezig te zijn. Later kwamen ook meldingen binnen uit Oostkapelle (Zeeland), Lelystad (Flevoland), Utrecht (Utrecht) en Halsteren (Noord-Brabant). In de noten van Utrecht en Oostkapelle bleken larven te zitten, maar die uit Lelystad lijken toch aangetast door bacteriebrand. Die uit Halsteren moeten nog bevestigd worden.

Mocht u aangetaste noten vinden en er blijken larven in de bolster aanwezig te zijn, dan kunt u waarnemingen sturen naar eis@naturalis.nl, het liefst voorzien van een foto.

Meer informatie om aangetaste bolsters en larven van de walnootboorvlieg te herkennen zie www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=22912
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2016 Snoei, Bloei, Bestrijding, Waarnemingen
Erwin 05/01/2016 18:48
 
thread linkthread link 1.3 miljoen subsidie voor wilde bijen
Erwin 09/01/2016 06:16
 
thread linkthread link Invloed van snoeitijdstip en stomplengte
Erwin 09/01/2016 06:31
 
thread linkthread link Bestuiving
Erwin 06/04/2016 17:10
 
thread linkthread link Hagel en vrieskou
Erwin 17/05/2016 18:59
 
thread linkthread link Warm najaar
Erwin 13/09/2016 18:14
 
thread linkthread link Stappen tellen
Erwin 27/09/2016 18:39
 
thread linkthread link Walnootboorvlieg
Erwin 16/11/2017 17:25
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 196 gasten online