Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 
Aanleggen Fruithaag met leifruit

 

In 2012 werd het idee geopperd om een fruithaag aan te leggen langs een van de boomgarden. Vervolgens werd geïnventariseerd wat er allemaal bij komt kijken zoals de planten, werkzaamheden, materialen en onderhoud. Totaal is de haag 132 m lang en 1 m breed geworden. Bestaande uit een haag van 51 m en een haag van 81 m.
Eind 2012 werd een offerte aangevraagd van de fruitbomen bij fruittuin.com. Het moesten oude rassen zijn en geschikt voor een (lei)fruithaag. De offerte was op 31 januari 2013 gereed en bestond uit oude rassen waaronder 18 soorten pruim, 32 appel, 20 peren en 10 kersen. Deze rassen worden ter zijner tijd beschreven in fruitpluktuin.nl/fruit/Fruitsoort/overzicht.
Vervolgens werden de subsidiemogelijkheden bekeken. Na contact met de subsidieverstrekker en het plan voorgelegd te hebben kwam al vrij snel het bericht binnen dat de subsidie akkoord was. 15 april was alles rond en waren de fruitbomen besteld.
Ondertussen werd op 9 maart 2013 een cursus, snoei Muurfruit en fruithaag, gevolgd bij Ton Sandig in Achterveld. Een fruithaag planten is een maar een fruithaag snoeien en onderhouden is twee. Deze snoeicursus was de aanzet tot het uitwerken en plaatsen van een artikel over Fruithaag op de website. Dit artikel kunt u hier vinden.

Vanaf begin september 2013 werd het project, aanleggen fruithaag, gestart. Achtereenvolgens wordt stap voor stap de werkzaamheden doorgenomen met vermelding van datum werkzaamheden. Dit is bewust zo gedaan zodat je kunt terugvinden hoeveel tijd het aanleggen in beslag heeft genomen.

10 september 2013

Melding van graafwerkzaamheden door middel van een zogenaamde klikmelding bij het kadaster.
Dit is nodig omdat de strook grond over de volle lengte en breedte wordt omgezet tot een diepte van 70 cm.
Iedereen die machinale graafwerkzaamheden gaat verrichten, is namelijk wettelijk verplicht dit van te voren te melden bij het Kadaster. Dit heet een Graafmelding. Na de melding ontvang je digitaal informatie over de plek van ondergrondse kabels en leidingen welke je gebruikt om zorgvuldig te kunnen graven. De kabel- en leidinginformatie moet op locatie aanwezig zijn als de graafwerkzaamheden plaatsvinden. Voor een gebied van 500 x 500 meter of kleiner is één Graafmelding voldoende.
Na het doen van een melding moet je binnen 20 dagen beginnen met de graafwerkzaamheden.

25 september 2013
Het maaien van een strook van 1.5m breed en 140m lang op de plek waar de fruithaag komt te liggen. Dit vergemakkelijkt het frezen van deze strook komende week.

27 september 2013
De gemaaide strook wordt gefreesd met een tweewielige grondfrees te huur bij de firma Keizers. Dit vergemakkelijkt later het ommaken van de strook grond waarin de haag geplant wordt.

Voor het frezen moesten alle (Polye)thyleen slangen, met schrikdraad leidingen naar de hoogstamfruitbomen, uitgegraven worden. Deze liggen op ongeveer 20 cm diepte en zullen door de grondfrees beschadigt worden als ze blijven liggen.
Deze dag wordt ook 6 kuub compost geleverd door de firma Veelers. Deze compost dient als grondverbeteraar en wordt later boven op de omgemaakte strook aangebracht.

In de middag de 22 leipalen opgehaald. De palen zijn gegalvaniseerde steigerbuizen met een doorsnede van 42.4 mm, een wanddikte van 2.65mm en een lengte van 300 cm. Aan deze palen worden later de horizontale leidraden bevestigd.

28 september 2013
Vandaag vinden de graaf werkzaamheden plaats welke de gehele dag zullen duren.
Bij de graafwerkzaamheden wordt een breedte van 100 cm tot op een diepte van ongeveer 70 cm uitgegraven. Onderin komt vervolgens de daarvoor afgegraven graslaag. Daarbovenop komt de rest op een zodanige wijze dat het vruchtbaarste gedeelte als bovenlaag bovenop komt te liggen. Zo wordt stukje voor stukje de gehele strook omgezet. Totaal 170 kuub.
Als er een stuk gereed is gekomen werd hierboven direct een laag compost gedeponeerd voor het verbeteren van de grondstructuur.
Na de graafwerkzaamheden, eind van de dag, worden de leipalen om de 10 m, 1 m de grond ingedrukt met de graafbak van het minikraantje waardoor er 2 m boven de grond blijft staan. Tijdelijk komen er plasticzakjes boven op de palen om neerslag inval uit te sluiten.

Na de graafwerkzaamheden worden alle thyleen slangen weer ingegraven door de strook omgemaakte grond en weer op diepte gelegd.

De week erop wordt de tweede lading compost gebracht.


8 oktober 2013
De geloofde eiken weidepalen zijn geleverd. De palen zijn beschikbaar gesteld door de firma Nijland landschapsadvies uit Stad Delden.  Deze palen worden gebruikt om een afrastering te maken langs de fruithaag zodat de pony’s of schapen niet bij de fruithaag kunnen komen.

12 oktober 2013
Plaatsen van de eiken weidepalen langs de fruithaag.

26 oktober 2013
Aanbrengen van afrasteringdraad ‘Pulsara koord’ 6mm dik met 6 stroomgeleiders, aangeschaft bij de Welkoop Haaksbergen


28 oktober 2013
Bestelling geplaatst bij steigerbuisonline.nl van de TubeClamp onderdelen waaronder: gegalvaniseerde T-stukken, Oogdeel van Enkel Scharnierstuk, Oogdeel 180° Dubbel Scharnierstuk en kunststof afdek doppen voor het afdoppen van de steigerbuizen tegen neerslag inval. De oogdelen zullen gebruikt worden voor het vastzetten van de leidraden op de juiste hoogte.


31 oktober 2013
De steigerbuis tubeclamp materialen ontvangen.

8 november 2013
Aanbrengen van de tubeclamp onderdelen aan de leipalen.
De oogdelen van de schanierstukken worden toegepast als geleiders van de leidraden op de juiste hoogte.

8 november 2013
Aanbrengen van de 4 leidraden. Als leidraad is voor Staalkabel PVC 3mm staal + 1mm kunststof gekozen. Verkrijgbaar bij Geelink
De eerste draad komt op 50cm hoogte te zitten de tweede op 95cm de volgende op 140 cm en de bovenste op 185 cm. Dat de onderste draad op 50cm hoogte boven het maaiveld ligt heeft als voordeel dat je heel makkelijk onder de draad door de strook grond kunt bewerken met een driepoot en een hark.
De driepoot wordt gebruikt om onkruid en grond los te krabben. Met de hark kark je vervolgens alles weer mooi egaal.

16 november 2013
Uitzetten, markeren met bamboestokken, waar de struiken komen te staan. Gekozen is voor een plant afstand van 168 cm. Dit staat gelijk aan 6 struiken tussen twee leipalen of te wel 10m.

23 november 2013
Het planten van de pruimen en kersen laagstam fruitbomen (haagvorm).
Als eerste wordt de bovenste compostlaag opzij geharkt. Daarna wordt er een gat gegraven op een zodanige diepte dat de fruitboom op dezelfde diepte komt te staan zoals deze stond bij de kweker.
De boom wordt zodanig gedraaid zodat de stand onderste takken het beste uitkomt met de onderste leidraad.
Vervolgens worden de wortels afgekt met grond uit het plantgat, van een beetje water voorzien om de grond goed in te spoelen waarna de rest van de grond erboven opkomt. Vervolgens wordt de grond stevig aangedrukt om holle ruimtes rond de wortels te vermijden.

Na het planten wordt de fruitboom aan de leidraad gebonden met 'Nature bindbuis zwart' 3 mm op een zodanig wijze dat de onderste takken later makkelijk horizontaal gebogen kunnen worden. Voordeel van bindbuis is dat het uitrekt als de tak dikker wordt. De harttak wordt teruggezet tot ongeveer 10cm boven de onderste leidraad op 50 cm. Bij grotere fruitbomen worden ze, indien mogelijk, teruggezet op 105 cm.
Op deze wijze teugzetten heeft tot gevolg dat er drie takken (of meer) uit zullen groeien. Twee zijtakken die het beste uitkomen op de leidraad worden zodanig gevormd dat zij later horizontaal gebogen kunnen worden om vast te maken aan een leidraad. De verticale omhoog groeiende tak wordt gebruikt als verlenging van de harttak.
Tevens werden beschadigde wortels verwijdert en te lange wortels teruggesnoeid.

Na het aanbinden word de stam voorzien van een kunststof boombeschermers, spiraal 60 cm hoog, als bescherming van de onderste stam tegen wildvraat door voornamelijk hazen en konijnen


30 november 2013
Het planten van de appel laagstam fruitbomen (haagvorm).

7 december 2013
Het planten van de peren laagstam fruitbomen (haagvorm).

8 januari 2014
De laatste 7 fruitbomen zijn vandaag geplant. Omdat het om rassen gaat ten behoeve van een fruithaag duurde het even voordat de laatste gewenste soorten geleverd konden worden. Alle soorten zijn nu aangeplant.


28 juli 2014
In de boomgaard zijn twee palen geplaatst waarvan roofvogels gebruik kunnen maken als uitkijkpost. De zitstok dient wel van een boomtak te zijn en niet een panlat omdat hier de roofvogels niet op gaan zitten. Rond zonsopgang zitten er meestal enkele roofvogels op de palen op zoek naar (woel)muizen en woelratten die op dit moment veel voorkomen in de boomgaard.
De uitkijkposten zijn gemaakt van twee stalen buizen van 6.4m lang. Ze zitten 1m in de grond en hebben een diameter van 48mm. De zittak is een houten boomtak met een diameter tussen de 40 – 60mm.

20 september 2014
Achter de geplaatste boombeschermers vonden mieren hun ideale plek om nesten aan te brengen. Ook viel het mij op dat de aangebrachte boombeschermers er voor zorgden dat de stammen niet meer opdroogden en daardoor vochtig bleven vooral na een regenbui. Daardoor is er een kans op toename van kanker. Ook kan het voorkomen dat de stam dan te dun blijft.
Daarom alle boombeschermers vervangen door een ander type. Deze geeft de stam meer lucht en zijn groter waardoor alle problemen opgelost zijn.

Duidelijk zijn de sporen van konijnen in de sneeuw terug te vinden en hebben de boombeschermers hun nut bewezen.

 

De soorten die zijn aangeplant zijn:

Pruim:
Anne Späth, Aprimira, Belspruim, Boerenblauwe, Early Laxton, Excalibur, Jefferson, Monsieur Hätif, Ontario, Opal, Reine Claude d'Althan, Reine Claude d'Oullins, Reine Claude van Schouwen, Rode abrikozepruim, The Czar, Valor, Voyageur, Wagenheim Frühzwetsche

Appel:
Ananasreinette, Beauty of Bath, Benoni, Bloemeezoet, Brabantse Bellefleur, Canada Gris, Citroenappel / Seesterm Zitronenapfel, Court-Pendu, Dantziger Kantapfel, Drentsche Bellefleur, Eisdener Klumpke (Eijsdener), Golden Pearmain' / 'Englisch Winter, Groninger Kroon, Jacob Fisher, Jos Musch, Kaiser Alexander, Lemoenappel, Lombarts Calville, Ontario, Rode Boskoop, Rode Dijkmanszoet, Schöner von Nordhausen, Transparent Jaune' (Weißer Klarapfel), Valkappel, Veendammer glorie, Wieneker, Zigeunerin, Zoete ermgaard, Zoete Kroon, Zoete Oranje, Zuccalmagliorenette

Peer:
Beurré Alexandre Lucas, Beurré Hardy' (Gellerts Butterbirne), Beure de Merode' (Gellerts Butterbirne), Bonne Louise d'Avranches, Charneux, Comtesse de Paris, Dirkjespeer, Franse Wijnpeer, Oranjepeer, Pastoorpeer, Pondspeer, Precoce de Trevoux, Rode Williams, Soldat Laboureur, Triomphe de Vienne, Williams Bon Chrétien, Zoete Brederode,  Nashipeer 'Kosui', Nashipeer 'Tama'

Kers:
Bigarreau Burlat, Dönische. Gelbe Knorpelkirsche, Gr. Späte Schw. Knorpe, Karina, Merton Premier, Regina, Sam, Stella, Sylvia (Zuikers), Varikse Zwarte


Bewatering:
De laatste nog uit te voeren werkzaamheden bestaan uit het aanbrengen van een druppelslang aan de onderste steundraad voor het geven van water tijdens droge periodes.
Op 13 maart zijn de materialen besteld bij Wildkamp vestiging Borculo. 
Er is gebruik gemaakt van 132m Rain-Bird druppelslang rond 16mm met om de 33cm een druppelaar met een capaciteit van 2,3 liter/uur. Met totaal 400 druppelaars hebben wij het over 920 liter/uur.
Om er voor te zorgen dat de druppelaars niet dicht gaan zitten met zand en roest word er gebruik gemaakt van een Cintropur vloeistoffilter de ‘NW 25 CTN-DUO CNT-TIO’ met een filtercapaciteit van 5500 liter/uur. Om de druk in de leidingen contant te houden, voor een optimale werking, dient er een drukreduceer geplaatst te worden voor de druppelslang. Er is gebruik gemaakt van de Gardena ‘Micro-Drip-System Basisapparaat 2000’ die het water ook filtert en de druk reduceert tot 1.5 Bar. De doorvoercapaciteit is 2000 liter/uur.
De beregeningsinstallatie werd vervolgens op 25 maart 2014 aangelegd.






Onderhoud:
Periodiek worden de stroken ontdaan van onkruiden en met een driepoot los gekrabd. Met een graskantsnijder worden de grasstroken langs de fruitbomen afgesneden om de strook zwart te houden.
Voor de overige onderhoudswerkzaamheden wordt verwezen naar het artikel: Snoeien Fruithaag.

 
Adverteren

Bezoekers

We hebben 859 gasten online