Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 
Fruitgroep Achterhoek 2016

Vandaag met leden van de ‘Fruitgroep Achterhoek’  onder leiding van Hennie Rossel een bezoek gebracht aan ‘Landgoed Velhorst’ en de boomgaard van Jan Pardijs.

Huis Velhorst is een voormalig kasteel en een bestaand landhuis in de gemeente Lochem.
In 1105 wordt het voor het eerst in een oorkonde genoemd als zijnde een hof met hoeve. De bewoners van die hoeve noemden zich in de 14e en 15e eeuw naar dat bezit: Van Verlehorst. In de 17e eeuw werd er het huidige landhuis gebouwd dat in 1741 en 1819 nog werd uitgebreid tot de nu nog bestaande toestand. Op het landgoed is van alles te zien: authentieke boerderijen, houtwallen, boomgaarden en bloemrijke graslanden.
De herinrichting van de perenboomgaard, zie foto’s vond plaats in 2001 en bestaat nu uit 40 peren en 10 appel rassen en zijn allemaal enten van de originele (legendarische)fruitbomen die er jaren geleden stonden. De Leipeer op de foto is zelfs meer dan 80 jaar oud.

Daarna gingen wij door naar de boomgaard, bestaande uit 40 hoogstam fruitbomen, van Jan Pardijs in Vorden. Bij de boomgaard ligt de camping ‘`t Meulenbrugge’ van de familie. Hierbij bevind zich ook de authentieke boerderij ‘Meulenbrugge’ uit 1438. Deze boerderij heeft nog de originele kelder met gewelven waarin het fruit bewaard wordt bij een constante temperatuur van 8 graden.

 
Adverteren

Bezoekers

We hebben 50 gasten online