Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Bewaren Fruitsappen (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Bewaren Fruitsappen
#380
Bewaren Fruitsappen 12 Jaren, 2 Maanden geleden Karma: 0  
Pascalisatie:
Pascalisatie is een methode van conserveringstechniek voor voedingsmiddelen.
Door middel van pascalisatie, ook wel High Pressure Processing, zijn fruitsappen lang houdbaar. Pascalisatie werkt met hoge druk, lage temperatuur en is een volstrekt natuurlijk verschijnsel. Bij hoge druk hebben bacteriën en schimmels namelijk geen kans, maar blijft het fruit, in tegenstelling tot bij de bestaande conserveringstechnieken, in haar originele staat met een beter behoud van de voedingswaarde en natuurlijke sensorische eigenschappen.
Een pascalisatie behandeling vindt plaats in een drukvat. Het voorverpakte product wordt in een drukvloeistof gebracht (meestal water). De druk wordt verhoogd door extra vloeistof in het drukvat te pompen tot de gewenste druk is bereikt (100-600 MPa). Na enkele minuten wordt de druk omlaag gebracht, waarna de behandeling klaar is. Doordat het drukvat isostatisch op druk wordt gebracht, krijgt het hele product dezelfde behandeling. De vegetatieve bacteriën en de meeste enzymen worden door de hoge druk geïnactiveerd, waardoor de houdbaarheid met 4- 8 weken verlengd wordt. Hoogdrukbehandeling is een relatief oude techniek: al in 1899 beschreef Hite dat melk kon worden gepasteuriseerd met behulp van hoge druk.

Pasteuriseren
Pasteuriseren is een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën in aan bederf onderhevige voedselproducten, bijvoorbeeld fruitsappen, vernietigt door het sap kort te verhitten, zonder het product te beschadigen. Het proces is vernoemd naar de uitvinder, Louis Pasteur. Pasteur en Claude Bernard voerden de eerste pasteurisatie uit op 20 april 1862.

Bij pasteuriseren worden, in tegenstelling tot bij steriliseren, niet alle micro-organismen vernietigd. Pasteuriseren heeft tot doel het aantal micro-organismen te verminderen tot een 'veilig' niveau, dit is het niveau waarbij het niet waarschijnlijk is dat ze ziekten kunnen veroorzaken (bij gekoeld bewaren en verbruik voor de vervaldatum).

Steriliseren
Steriliseren is een met pasteuriseren vergelijkbaar proces met een veel hogere temperatuur waardoor de smaak sterk verandert omdat de eiwitten in het gesteriliseerde product door de hoge temperatuur chemische wijzigingen ondergaan. Door deze smaakverandering is sterilisering een weinig gebruikt systeem bij voedingsmiddelen.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
Bewaren Fruitsappen
Erwin 31/03/2012 16:17
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 221 gasten online