Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
2013 Fruitoogst, Waarnemingen, Nieuws (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: 2013 Fruitoogst, Waarnemingen, Nieuws
#511
Suzuki-fruitvlieg massaal aangetroffen 10 Jaren, 7 Maanden geleden Karma: 0  
03/09/2013
In een kersenboomgaard in de Betuwe zijn eind augustus in een week tijd 450 Suzukii-fruitvliegjes gevangen.
Dit is een extreem groot aantal, gezien het feit dat de vlieg tot nu toe slechts sporadisch in Nederland is waargenomen. Ook op tien andere locaties zijn Suzukii-fruitvliegjes gevangen, maar in aanzienlijk lagere aantallen. De vliegjes zijn gevangen in een van de 80 vallen die PPO-Fruit door heel Nederland heeft opgehangen om de aanwezigheid van de schadelijke fruitvlieg te monitoren. In Zuid-Europa komt de vlieg in schadelijke aantallen voor. Op het perceel waar de 450 exemplaren zijn gevangen, zijn in het voorjaar uit Zuid-Europa geïmporteerde kersen verkocht. PPO-Fruit heeft regelmatig op het gevaar van het op deze manier ‘importeren’ van de Suzukii fruitvlieg gewezen. Ook op vier andere locaties waar geïmporteerde kersen vanuit de boomgaard werden verkocht, zijn vliegjes gevangen, maar in lagere aantallen. In totaal trof PPO-Fruit gedurende de tweede helft van augustus in 10 van de 80 vallen Suzukii-vliegjes aan.

Kersen lopen geen gevaar meer aangetast te worden. Deze zijn allemaal geplukt. Anders is het bij aardbeien, bramen, frambozen en druiven. Op percelen waar de komende weken rijpe vruchten hangen is het gevaar op aantasting aanwezig. Veel is er niet tegen de vliegjes te doen. Er zijn geen middelen beschikbaar om de vlieg te bestrijden en als deze er al zouden zijn, blijft het lastig de vlieg te bestrijden omdat deze zeer snel vermeerderd en zeer veel generaties per jaar heeft.
Bron: WUR

31/10/2013
Sinds 2012 komt de schadelijke suzuki-fruitvlieg in Nederland voor. De afgelopen weken zijn deze fruitvliegjes voor het eerst ook op diverse locaties in natuurranden met wild fruit zoals bramen, rozenbottels, wilde lijsterbes en Amerikaanse vogelkers langs fruitpercelen aangetroffen. Voor het eerst ook in Drenthe. Het aantal gevangen suzuki-fruitvliegjes loopt op tot tien procent van alle fruitvliegjes in een val. Schade aan fruit lijkt vooralsnog zeer beperkt. Speciale valletjes langs bosranden lijken fruitpercelen goed te kunnen beschermen tegen het van buitenaf invliegen van suzuki-fruitvliegen.

Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat ze graag eten van de bessen van de lijsterbes, de Taxus bacatta en de cotoneaster. In deze bessen zetten ze ook graag hun eieren af. Sneeuwbessen blijken niet echt in trek wanneer ze ook kunnen kiezen voor andere bessen.

Een voorlopige en zeer voorzichtige conclusie is dat het afvangen van de vliegjes aan de buitenste rijen fruitpercelen met een tweede lijn met valletjes effectief blijkt te werken.
Suzuki-fruitvliegen leven relatief lang, 90 tot mogelijk wel 160 dagen, en vliegen al als de temperatuur boven de 8 graden Celsius uitkomt. De suzuki-fruitvlieg heeft daarmee een lang voortplantingsseizoen wat gunstig is voor een snelle uitbreiding van de populatie. Daarbij komt ook dat suzuki-vrouwtjes in bevruchte toestand overwinteren.
Bron: Biocontrole Onderzoek en Advies
Meer informatie: www.drosophila.nl

30/11/2013
De Suzukii-fruitvlieg (Drosophila suzukii) komt tot nu toe in Nederland pas vanaf eind augustus in grote aantallen voor.

Het overgrote deel van de kersen zijn op dat moment al geplukt. De in een kersenperceel aanwezige vrouwelijke Suzukii fruitvliegjes gaan bij afwezigheid van kersen op zoek naar andere vruchten om hun eitjes in af te zetten. Een van de mogelijke waardplanten is de in veel plantsoenen en tuinen voorkomende vlierbes. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen plukte onderzoeker Herman Helsen van PPO-Fruit in Randwijk op 90 locaties 300 tot 500 gram vlierbessen en bekeek deze op de aanwezigheid van Suzukii fruitvliegjes. De uitkomsten waren schokkend; in 25 van de 90 monsters hadden Suzukii vliegjes vlierbessen aangetast.
Bron: De Fruitteeltkrant
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 30/11/2013 06:59 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#512
Meer schurft voor dan normaal 10 Jaren, 7 Maanden geleden Karma: 0  
05/09/2013
In vrijwel alle fruitteeltgebieden in Europa komt dit jaar meer schurft voor dan normaal. Onderzoeker Christian Scheer van het Kompetenzzentrum Obstbau Bodensee gaf onlangs een analyse van de situatie aan de Bodensee. Tussen half april en half mei zijn er een aantal zeer zware schurftinfecties geweest. Volgens Scheer konden de infecties met de beschikbare middelen onvoldoende onder controle gehouden worden. In Duitsland zijn in totaal 26 producten respectievelijk 15 werkzame stoffen voor de bestrijding van schurft toegelaten. Echter lang niet al deze middelen bestrijden schurft effectief. Allereerst heeft de schurftschimmel resistentie tegen diverse werkzame stoffen opgebouwd. Middelen die nog wel ‘goed’ werken hebben vaak geen 100% werkingsgraad. In de proeven van Scheer werd met Delan en captan een maximale werkingsgraad van 96% gehaald. In het geval, zoals in 2013, dat zeer veel schurftsporen vrijkomen, ‘overleven’ veel sporen de bespuiting en infecteren bladeren en vruchten.
Scheer pleit voor de toelating van kalkzwavel in de geïntegreerde teelt. Kalkzwavel is in Duitsland in de biologische fruitteelt wel, maar in de gangbare (IP) teelt niet toegelaten. Kalkzwavel zou volgens Scheer, net als dodine, wel een 100% werking tegen schurft hebben, mits het op het juiste moment wordt gespoten.
Bron: De fruitteeltkrant
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#515
Smaak beïnvloed door klimaatverandering 10 Jaren, 7 Maanden geleden Karma: 0  
13/09/2013
De klimaatverandering heeft invloed op de smaak en textuur van appels. Deze opvallende conclusie trekken Japanse onderzoekers op basis van een analyse van gegevens van de afgelopen 40 jaar. De onderzoekers signaleerden een afname in het zuurgehalte, de hardheid en de glazigheid van appels. De veranderingen zouden veroorzaakt kunnen zijn door een vroegere bloei en hogere temperaturen tijdens de rijping van de vruchten als gevolg van de klimaatverandering.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd op de website www.nature.com
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 42 gasten online