Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Suzuki-fruitvlieg massaal aangetroffen (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Suzuki-fruitvlieg massaal aangetroffen
#511
Suzuki-fruitvlieg massaal aangetroffen 10 Jaren geleden Karma: 0  
03/09/2013
In een kersenboomgaard in de Betuwe zijn eind augustus in een week tijd 450 Suzukii-fruitvliegjes gevangen.
Dit is een extreem groot aantal, gezien het feit dat de vlieg tot nu toe slechts sporadisch in Nederland is waargenomen. Ook op tien andere locaties zijn Suzukii-fruitvliegjes gevangen, maar in aanzienlijk lagere aantallen. De vliegjes zijn gevangen in een van de 80 vallen die PPO-Fruit door heel Nederland heeft opgehangen om de aanwezigheid van de schadelijke fruitvlieg te monitoren. In Zuid-Europa komt de vlieg in schadelijke aantallen voor. Op het perceel waar de 450 exemplaren zijn gevangen, zijn in het voorjaar uit Zuid-Europa geïmporteerde kersen verkocht. PPO-Fruit heeft regelmatig op het gevaar van het op deze manier ‘importeren’ van de Suzukii fruitvlieg gewezen. Ook op vier andere locaties waar geïmporteerde kersen vanuit de boomgaard werden verkocht, zijn vliegjes gevangen, maar in lagere aantallen. In totaal trof PPO-Fruit gedurende de tweede helft van augustus in 10 van de 80 vallen Suzukii-vliegjes aan.

Kersen lopen geen gevaar meer aangetast te worden. Deze zijn allemaal geplukt. Anders is het bij aardbeien, bramen, frambozen en druiven. Op percelen waar de komende weken rijpe vruchten hangen is het gevaar op aantasting aanwezig. Veel is er niet tegen de vliegjes te doen. Er zijn geen middelen beschikbaar om de vlieg te bestrijden en als deze er al zouden zijn, blijft het lastig de vlieg te bestrijden omdat deze zeer snel vermeerderd en zeer veel generaties per jaar heeft.
Bron: WUR

31/10/2013
Sinds 2012 komt de schadelijke suzuki-fruitvlieg in Nederland voor. De afgelopen weken zijn deze fruitvliegjes voor het eerst ook op diverse locaties in natuurranden met wild fruit zoals bramen, rozenbottels, wilde lijsterbes en Amerikaanse vogelkers langs fruitpercelen aangetroffen. Voor het eerst ook in Drenthe. Het aantal gevangen suzuki-fruitvliegjes loopt op tot tien procent van alle fruitvliegjes in een val. Schade aan fruit lijkt vooralsnog zeer beperkt. Speciale valletjes langs bosranden lijken fruitpercelen goed te kunnen beschermen tegen het van buitenaf invliegen van suzuki-fruitvliegen.

Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat ze graag eten van de bessen van de lijsterbes, de Taxus bacatta en de cotoneaster. In deze bessen zetten ze ook graag hun eieren af. Sneeuwbessen blijken niet echt in trek wanneer ze ook kunnen kiezen voor andere bessen.

Een voorlopige en zeer voorzichtige conclusie is dat het afvangen van de vliegjes aan de buitenste rijen fruitpercelen met een tweede lijn met valletjes effectief blijkt te werken.
Suzuki-fruitvliegen leven relatief lang, 90 tot mogelijk wel 160 dagen, en vliegen al als de temperatuur boven de 8 graden Celsius uitkomt. De suzuki-fruitvlieg heeft daarmee een lang voortplantingsseizoen wat gunstig is voor een snelle uitbreiding van de populatie. Daarbij komt ook dat suzuki-vrouwtjes in bevruchte toestand overwinteren.
Bron: Biocontrole Onderzoek en Advies
Meer informatie: www.drosophila.nl

30/11/2013
De Suzukii-fruitvlieg (Drosophila suzukii) komt tot nu toe in Nederland pas vanaf eind augustus in grote aantallen voor.

Het overgrote deel van de kersen zijn op dat moment al geplukt. De in een kersenperceel aanwezige vrouwelijke Suzukii fruitvliegjes gaan bij afwezigheid van kersen op zoek naar andere vruchten om hun eitjes in af te zetten. Een van de mogelijke waardplanten is de in veel plantsoenen en tuinen voorkomende vlierbes. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen plukte onderzoeker Herman Helsen van PPO-Fruit in Randwijk op 90 locaties 300 tot 500 gram vlierbessen en bekeek deze op de aanwezigheid van Suzukii fruitvliegjes. De uitkomsten waren schokkend; in 25 van de 90 monsters hadden Suzukii vliegjes vlierbessen aangetast.
Bron: De Fruitteeltkrant
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 720
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 30/11/2013 06:59 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2013 Fruitoogst, Waarnemingen, Nieuws
Erwin 31/12/2012 09:13
 
thread linkthread link Onderzoek vruchtzetting kers
Erwin 10/02/2013 11:31
 
thread linkthread link Aanwezigheid zwartvruchtrotschimmel
Erwin 11/04/2013 21:36
 
thread linkthread link Perenoogst in Nederland
Erwin 28/07/2013 21:03
 
thread linkthread link Fruittelers doen beroep op wilde bijen
Erwin 28/07/2013 21:06
 
thread linkthread link Appel- perenproductie 2013
Erwin 22/08/2013 21:11
 
thread linkthread link Suzuki-fruitvlieg massaal aangetroffen
Erwin 07/09/2013 08:23
 
thread linkthread link Meer schurft voor dan normaal
Erwin 08/09/2013 08:01
 
thread linkthread link Smaak beïnvloed door klimaatverandering
Erwin 15/09/2013 11:00
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 46 gasten online