Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
2014 Fruitoogst, Waarnemingen, Nieuws (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: 2014 Fruitoogst, Waarnemingen, Nieuws
#578
Grootste oogst van afgelopen drie jaar 9 Jaren, 8 Maanden geleden Karma: 0  
26/07/2014
Nederlandse fruittelers plukken dit jaar naar verwachting 350 miljoen kilo appels en 336 miljoen kilo peren. Dit is voor zowel appel als peer de grootste oogst van de afgelopen drie jaar. De appeloogst gaat volgens de officiële ramingen 12% hoger uitvallen dan vorig jaar. De perenoogst zal 3% groter zijn dan in 2013 en op hetzelfde niveau uitkomen als in 2011.
Bij appel wordt van vrijwel alle rassen een grotere oogst verwacht. Enige uitzondering is Civni (Rubens). Bij peer wordt eenzelfde hoeveelheid Doyenné du Comice als vorig jaar en een grotere hoeveelheid Conference verwacht.
Brom: Fruitteeltkrant

02/12/2014
De oppervlakte aan perenboomgaarden is de afgelopen 25 jaar in totaal met ruim 70% toegenomen. De opbrengst van peren per ha is verdubbeld en de productie is de laatste kwart eeuw verdrievoudigd. In 2014 steeg het areaal peer van 5.000 ha in 1989 tot 8.600 ha. Nu levert een hectare peren 40.000 kg op, twee maal zo veel als een kwart eeuw geleden. Voor heel Nederland zijn dat zo'n 130 miljoen zakken van 2,5 kg, drie maal zoveel als 25 jaar geleden. Fruittelers kiezen vaker voor peren ten koste van de appel. Dit hangt onder meer samen met de marktontwikkeling waarin de peer wint aan populariteit.

De oppervlakte aan appelboomgaarden is de afgelopen kwart eeuw gehalveerd tot 7.800 ha. De opbrengst per hectare verdubbelde in diezelfde periode. In 2013 produceerden de Nederlandse fruittelers voor het eerst iets meer peren (327 miljoen kg) dan appels (314 miljoen kg).

De telers van appel en peer krijgen de teelt steeds beter in de vingers. Om tot hogere productie te komen kiest men voor productievere rassen, voor meer bomen per hectare en voor rooien van bomen wanneer deze minder (goede) appels of peren opleveren. Van een hectare appels haalde een appelteler in 2014 nog steeds meer (40 ton) dan een perenteler (38 ton).

De peer lijkt echter niet zo populair bij de Nederlandse consument. Slechts 2%kiest een peer als sappig tussendoortje tegenover 16% die de appel kiest. Een groot deel van het in Nederland geproduceerde fruit wordt geëxporteerd. De Nederlandse peer is geliefd in het buitenland. Vorig jaar werd 140 miljoen kg peer geëxporteerd. Dit is bijna twee maal zo veel als de export van appels.
Bron: CBS
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 03/04/2015 07:37 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#579
Fruitoogst in Europa 9 Jaren, 8 Maanden geleden Karma: 0  
09/08/2014
Fruittelers in de Europese unie verwachten dit jaar 11.893 miljoen kilo appels te plukken. Dit is 9% meer dan vorig jaar, 12% meer dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar en de grootste oogst van de afgelopen tien jaar. Grote appel producerende landen als Polen, Italië en Duitsland, verwachten allemaal aanzienlijk meer te oogsten van in 2013. Alleen Frankrijk raamt de oogst iets kleiner.
Van de voor Nederland en België belangrijke appelrassen Jonagold, Jonagored, Red Jonaprince en Elstar, wordt een productiestijging van respectievelijk +12, +30 en +84% en +23% ten opzichte van vorig jaar verwacht.
In andere landen van het noordelijk halfrond wordt ook een stijging van de productie ten opzichte van vorig jaar verwacht, namelijk: Verenigde Staten: +11%, Rusland +4% en de Oekraïne +10%. De productie in China (-7%), Turkije (-24%) en de Balkanlanden (-31%) valt lager uit dan vorig jaar.
Bekijk hier de cijfers per land en per appelras.

Fruittelers in de Europese Unie verwachten dit jaar 2.272 miljoen kilo peren te plukken. Dit is ongeveer net zo veel als vorig jaar en net zoveel als het gemiddelde van de afgelopen drie jaar.
Ook ten opzichte van de afgelopen tien jaar is de oogstomvang niet bijzonder groot of klein. De grote Noord-Europese peren producerende landen Nederland en België verwachten iets meer peren te plukken. De zuidelijke landen Italië, Spanje en Frankrijk juist iets minder. Italië verwacht aanzienlijk meer van het hoofdras Abate Fetel te plukken dan in 2012 en 2013. Daartegenover staat een kleinere Italiaanse Conference productie.
Bekijk hier de cijfers per land en per perenras.
Bron: de fruitteeltkrant

België verwacht dit jaar een oogst van 301 miljoen kilo appels en 340 miljoen kilo peren. Dit is respectievelijk 35 en 8% meer dan vorig jaar. De cijfers zijn deze week door de Belgische Boerenbond naar buiten gebracht. Volgens de World Apple and Pear Association (WAPA) gaat de Europese appeloogst 9 % groter zijn dan in 2013 en is de perenoogst ongeveer gelijk aan vorig jaar. Het areaal peren in België is ook het afgelopen jaar verder uitgebreid. (+ 160 hectare) en bedraagt nu meer dan 9.000 hectare.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 14/08/2014 21:14 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#580
Aziatische fruitvlieg (Drosophila suzukii) 9 Jaren, 8 Maanden geleden Karma: 0  
05/07/2014
Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken schiet Nederlandse kleinfruittelers te hulp in hun strijd tegen de Drosophila suzukii fruitvlieg. Dijksma heeft op 24 juni een tijdelijke vrijstelling voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Tracer afgegeven. De werkzame stof van Tracer is Spinosad. De vrijstelling geldt voor de onbedekte teelt van aardbeien en de teelt van frambozen, bramen en bessen. Voor gebruik in kers is geen vrijstelling verleend, terwijl juist bij dit gewas de afgelopen weken door PPO-Fruit aantasting door de Suzukii fruitvlieg is geconstateerd.
Aan het gebruik van Tracer zijn wel een aantal voorwaarden verbonden.
Bron: De Fruitteeltkrant

09/08/2014
Voor het eerste is in Nederland aantasting van de Suzukii-fruitvlieg gevonden in pruimen. De eerste aantasting is gevonden op vruchten van het ras Opal die bij de pluk waren blijven hangen. Ook in Zuid-Duitsland en Zwitserland is dit jaar aantasting door Drosophila Suzukii geconstateerd in kwetsen. Tot nu toe werd aangenomen dat de kans op aantasting bij pruimen en kwetsen geringer zou zijn dan bij aardbeien, frambozen, bramen en kersen, omdat de fruitvlieg geen voorkeur heeft voor pruimen en kwetsen. De populatie fruitvliegjes is dit jaar extreem groot, mede door de zachte winter waardoor meer vliegjes dan normaal de winter hebben overleefd.

Het volgende gewas wat gevaar loopt op aantasting zijn (wijn)druiven. Vanuit Zuid-Europa is bekend dat druiven zeer aantrekkelijk zijn voor de fruitvlieg

18/09/2014
De klimaatomstandigheden voor de suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii) ontwikkelen zich dit seizoen optimaal. De laatste weken lijkt de aantasting in aardbeien, bramen en (herfst-)frambozen toe te nemen.
In buitenbramen wordt volop ei-afzet waargenomen en ook het aantal meldingen van aardbeien- en druiventelers neemt toe. Door de kortere dagen en lagere temperaturen wordt de oogstinterval straks groter en kan schade door deze fruitvlieg verder gaan toenemen. Doordat in de omgeving volop waardplanten en dus infectiebronnen aanwezig zijn, is in geheel Nederland de populatie vliegen inmiddels fors toegenomen.

11/11/2014
Dankzij de klimaat verandering heeft de Aziatische fruitvlieg (Drosophila suzukii) zijn intrede gedaan in Nederland en brengt zeer veel schade toe aan onder ander bramen, frambozen, kersen, pruimen, druiven, bessen en veel wilde bessensoorten. Ze zijn dan niet meer geschikt voor consumptie. Wij zijn gevraagd om mee te werken aan een landelijk onderzoek, Komende week zullen de vallen voor monitoring geplaatst worden.
Woensdag de vallen geplaatst en donderdag erop was het al bingo. De monitoring was helaas een succes. De gevangen vliegjes zijn gedetermineerd als de Aziatische fruitvlieg. Ook dit krengetje heeft zich dit jaar nu in Haaksbergen gevestigd. Komende donderdag ben ik uitgenodigd voor een (Europese) bijeenkomst hierover in Eindhoven.

19/12/2014
Vanaf 2015 kunnen Nederlandse telers in de onbedekte teelt van aardbei, braam, framboosachtigen en de belangrijkste bessengewassen Tracer gebruiken in hun strijd tegen de suzukii-fruitvlieg.
Op verzoek van NFO, LTO-Nederland en Dow AgroScience heeft het Ctgb besloten de toelating van het middel Tracer (werkzame stof spinosad) uit te breiden naar diverse fruit- en groentegewassen. Deze uitbreiding is tot stand gekomen in het kader van een project binnen het Expert Centre Speciality Crops, welke is gecoördineerd door de NFO. Het Fonds Kleine Toepassingen heeft de Ctgb-beoordeling en de residuonderzoeken gefinancierd.
Tracer had al een brede toelating in glasgroenten en vollegrondsteelten van kool, prei en uien.
Door de etiketuitbreiding is Tracer straks ook inzetbaar in een aantal fruitgewassen en in een nog groter aantal groentegewassen.
Met dit besluit komt er voor het eerst een toelating beschikbaar voor de bestrijding van de suzukii-fruitvlieg in de fruitteelt. Frederik Bunt, voorzitter van de NFO-productgroep steen- en houtig kleinfruit: “De reguliere toelating van Tracer in houtig kleinfruit is een eerste stap op weg naar het beheersbaar krijgen van de suzukii-fruitvlieg die veel schade aanricht”.
Een punt van zorg zijn de zware beperkende maatregelen die aan het gebruik kleven. Alleen door het opnemen van strenge maatregelen om drift te beperken was een reguliere toelating mogelijk. Volgens de NFO voldoen op dit moment meerdere percelen en spuitapparatuur niet aan de gestelde eisen.
Telers van steenfruit zoals kersen, pruimen en abrikozen en telers van kiwibessen hebben voorlopig niets aan deze toelating. Tracer is in deze gewassen vooralsnog niet toegelaten. De NFO probeert om in 2015 voor deze gewassen een tijdelijke toelating te krijgen.

Het Expert Centre Speciality Crops heeft op verzoek van de NFO in 2012 het verkrijgen van voldoende gewasbeschermingsmiddelen tegen suzukii-fruitvlieg als prioriteit benoemd. Samen met Dow AgroScience en het Fonds Kleine Toepassingen is geïnvesteerd in het toelatingsdossier en de toelating. Tegelijk met de uitbreiding naar fruit zijn diverse groentegewassen meegenomen. Het toelatingsdossier is compleet gemaakt door intensieve samenwerking met België, Engeland, Duitsland en Frankrijk.
Bron: persbericht NFO / Expertcentre

22/12/2014
Uit België komen berichten dat rijpe peren, die zijn blijven hangen, ook een voortplantingsplaats voor de vlieg zijn. Het lijkt erop dat de Drosophila suzukii ook een grote plaag voor al het pitfruit gaat worden.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 09/01/2015 19:37 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 35 gasten online