Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Aziatische fruitvlieg (Drosophila suzukii) (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Aziatische fruitvlieg (Drosophila suzukii)
#643
Aziatische fruitvlieg (Drosophila suzukii) 7 Jaren, 11 Maanden geleden Karma: 0  
23/06/2015
Vorig jaar verwoestte de Japanse fruitvlieg (Drosophila Suzukii DS) 90% van de druivenoogst bij enkele druivenboeren in Dieren. Nog een keer dit jaar kan fataal zijn.
Wijnboeren hebben de handen vol aan. Zelfs biologische boeren overwegen naar de spuit te grijpen. Liever het predicaat biologisch kwijt dan hun bedrijf.
De DS is verzot op de vruchten van bramen en vlierbessenstruiken. Helaas voor de wijnboeren staat het er vol mee in de Veluwe. Gevreesd wordt dat er geen houden meer aan is mede doordat de druiven rijpen in een tijd dat er minder andere soorten vruchten voorhanden zijn waar de DS ook verzot op is.

Het lijkt erop dat de DS in het voorjaar eet van de honingdauw die dopluis, ook aanwezig in blauwe bessen veroorzaakt. Ook honingdauw van andere luizen schijnt een bron van voeding te zijn voor de DS.

03/07/2015
Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft een tijdelijke vrijstelling verleend voor gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Tracer ter bescherming van de onbedekte teelt van druif tegen de Suzuki-fruitvlieg. Dit meldt Agriholland op basis van de publicatie in de Staatscourant op 23 juni 2015.
De vrijstelling besluit geldt van 1 augustus en vervalt met ingang van 27 november.
Om in het water levende organismen en niet tot de doelsoorten behorende geleedpotigen/ insecten te beschermen is toepassing van het middel in de teelt van druiven uitsluitend toegestaan wanneer gebruik wordt gemaakt van Venturidoppen (minimaal 90% driftreducerend) met ventilatorstand ‘laag’ in combinatie met éénzijdige bespuiting van de laatste bomenrij in de richting van het perceel en met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 4,5 meter.

08/07/2015
Deze dag geen goed nieuws doorgekregen. De Aziatische Fruitvlieg heeft onze kersen ook gevonden. Gelukkig was de oogst voorbij maar de niet geplukte kersen waren allemaal geïnfecteerd en daardoor niet meer geschikt voor consumptie. Dit belooft niet veel goeds voor de plaatselijke en landelijke kersen-, bramen-, frambozen-, pruimen- en druiventeelt. Controleer bovengenoemde vruchten altijd op kleine gaatjes alvorens ze te nuttigen. Leve de klimaatverandering.

17/09/2015
In mei van dit jaar installeerde de Belgische machinebouwer STAS bij kersenteler Jon Kotulla in het Noord-Duitse Francop, vlak bij Hamburg, een elektronische kersensorteerlijn. Dankzij de nieuwste technieken kunnen kersen met zowel uitwendige als inwendige gebreken worden uitgesorteerd. Kotulla verwacht met deze machine vruchten die zijn aangetast door de Suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii) en daardoor inwendig zacht zijn, uit de partij te kunnen sorteren
Bron: De Fruitteeltkrant

25/09/2015
Pruimen vertoonden dit jaar soms onverwacht veel uitval. Ook na het sorteren kwam in goed afgeleverde partijen nog teveel uitval voor, schrijft de NFO naar aanleiding van een op PPO-Fruit in Randwijk georganiseerde bijeenkomst op haar website.
De uitval wijst volgens het bericht op aantasting door Drosophila suzukii. Maar als secundaire aantasting treedt dit jaar een breder sortiment schimmels op. Daarnaast is de vraatschade door diverse insecten groter.
De bijeenkomst was een initiatief van de productgroep steenfruit van de NFO en PPO-Randwijk. Het seizoen is weliswaar zo goed als voorbij, maar de behandelingen en resultaten liggen nog vers in het geheugen. Op meegebracht product waren eitjes en larven te zien. Zo heeft iedereen scherp op zijn netvlies hoe de aantasting eruit kan zien en wat daar volgend jaar tegen te doen is.
Bron: De Fruitteeltkrant

21/11/2015
Biobest werkt aan de bestrijding van de suzuki-fruitvlieg. Naast een val om de vliegjes weg te vangen wordt nu hard gewerkt aan een sluipwesp.
Na meerjarig onderzoek bleek de parasitaire wesp Trichopria drosophilae de beste optie. De R&D afdeling van Biobest legde de focus tijdens het onderzoek op inheemse parasitaire wespen. Biobest verzamelde zes wespen voor een intensief onderzoek. Het probleem met veel inheemse parasitaire wespen is dag de suzuki-fruitvlieg erin slaagt de eieren en larven van de wesp in te kapselen zodat deze niet meer uitkomen, aldus Felix Wäckers, directeur R&D bij Biobest.
Gelukkig waren er ook meerdere soorten die immuun zijn voor deze inkapseling. Vervolgens zijn verschillende Trichopria-stammen getest. Op basis van dit uitvoerige labonderzoek, werd de stam met de sterkste parasitaire activiteit geselecteerd. Daarnaast is een kweekmethode ontwikkeld voor een e(ciënte massaproductie. Nu lopen er op groter schaal veldproeven in België, Frankrijk en Italië. De resultaten hiervan worden eind 2015 verwacht. Wäckers geeft aan dat op basis van de resultaten hiervan het commerciële potentieel wordt bepaald.
Bron: De Fruitteeltkrant

21/11/2015
Onderzoek door PPO-Fruit in Randwijk heeft nog geen uitsluitsel kunnen geven waar de Suzukii-fruitvlieg overwintert. Dit blijkt uit de presentatie van onderzoeker Herman Helsen tijdens de door NFO en PPO georganiseerde kennisdag op 20 november in Wageningen. Helsen bracht in en om de kersenboomgaard op de locatie van PPO-Fruit in Randwijk op diverse plakken insectengaas aan om op deze manier de overwinterende Drosophila Suzukii te vangen. Op geen van de plekken werden echter fruitvliegjes gevangen. In het voorjaar werden in het kersenperceel wel vliegen gevangen die klaarblijkelijk op andere plaatsen dan in de nabijheid van het perceel zijn overwinterd en daarvandaan zijn komen aanvliegen.
Bron: De Fruitteeltkrant
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 720
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 06/12/2016 19:24 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2015 Fruitoogst, Waarnemingen, Nieuws
Erwin 05/01/2015 21:00
 
thread linkthread link Aardbeienoogst
Erwin 20/06/2015 07:34
 
thread linkthread link Kersenoogst
Erwin 20/06/2015 07:39
 
thread linkthread link Aziatische fruitvlieg (Drosophila suzukii)
Erwin 24/06/2015 22:07
 
thread linkthread link Hagelschade
Erwin 09/09/2015 20:40
 
thread linkthread link Walnootboorvlieg voor het eerst in Nederland
Erwin 08/10/2015 21:08
 
thread linkthread link Evenveel appels en peren als in 2014
Erwin 19/12/2015 06:39
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 87 gasten online