Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
2018 Fruitoogst, Waarnemingen, Nieuws (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: 2018 Fruitoogst, Waarnemingen, Nieuws
#711
Einde kersenpluk seizoen 5 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
24/06/2018
Het kersenpluk seizoen is gisteren afgelopen met de laatste pluk van de kers Biggareau Napoleon een heerlijke zoete Spekkers.
Op dit moment zeer veel spreeuwen in onze boomgaard.
De spreeuwen, mezen en merels, verwijderen de kersen die niet geplukt konden worden maar ook de gevallen kersen op de grond. Zo doen ze mooi aan de bestrijding van de Aziatische fruitvlieg (Drosophila suzukii). Ze vangen zelfs vlinders van de stippelmot. De rupsen hiervan zijn de bekende spinselmotten.

14/07/2018
Voor het eerst in de geschiedenis van BelOrta werd de kaap van 1.000.000 kilo kersen gehaald. Het zomerse weer is dit jaar de bondgenoot gebleken van de BelOrta kersentelers. De vele zonne-uren zorgden voor een hoog suikergehalte in de kersen en de vruchten leden geen schade door regen en hagel. “Dankzij de hydrokoeling- en elektronische sorteerinstallatie zetten de kersenproducenten van een prachtig product in de markt waarvan de consument in binnen- en buitenland volop kan genieten”, klinkt het bij BelOrta.
Het kersenseizoen startte uitzonderlijk vroeg dit jaar, maar desondanks blijkt 2018 een bijzonder goed kersenjaar dankzij de zuiderse temperaturen. Voor het eerst passeerde één miljoen kilo kersen langs de groente- en fruitveiling BelOrta. “Het kersenareaal van BelOrta beslaat dit jaar in totaal 235,4 hectare en omvat 15 rassen en segmenten”, laat de veiling weten.
Bron: De fruitteeltkrant
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 14/07/2018 07:35 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#714
Appel- perenoogst 5 Jaren, 8 Maanden geleden Karma: 0  
10/08/2018
De 28 landen van de Europese unie verwachten dit jaar een appeloogst van 12.611.000 ton. Dit is 36% meer dan de oogst van vorig jaar 9.251.000 en 13% meer dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar. Deze cijfers zijn donderdag 9 augustus bekend gemaakt tijdens het Prognos-fruit congres in de Poolse hoofdstad Warschau. De voor 2018 geraamde oogst is de grootste van de afgelopen tienjaar en ligt in een zelfde orde van grootte dan de oogsten van 2014 en 2015. Met name de enorm grote Poolse oogst van 4.480.000 ton is van grote invloed op de totale Europese oogst. De verwachte Poolse appeloogst is 56% groter dan die van 2017 en 23% groter dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar.
Welke invloed de droogte in diverse Europese teeltgebieden gaat hebben op de uiteindelijke productie blijft nog afwachten.

De Europese perenproductie wordt dit jaar geraamd op 2.327.000 ton. Dit is vergelijkbaar met de oogst van 2017 en met het gemiddelde van de afgelopen drie jaar. De cijfers zijn 9 augustus gepresenteerd tijdens het Prognosfruit-congres in de Poolse hoofdstad Warschau. In de raming is nog geen rekening gehouden met de invloed die de droogte op de vruchtgroei en daarmee de productie van peren in Nederland en België heeft. Nederland en België produceren samen 65% van alle Conference in de EU en Conference is met een aandeel van 40% het belangrijkste perenras in de EU. Een kleinere productie in Nederland en België zal dus zeker van invloed zijn op de totale Europese perenproductie.
Een van de beroemde uitspraken van Johan Cruijff was: Ieder nadeel heb z’n voordeel. Het ‘voordeel’ van de droogte in dit kader is dat de peren een hoog suikergehalte en daarmee een zeer goede smaak hebben.

De peren van fruitteler Senny Capelle in het Zeeuwse Nieuwerkerk hangen tussen de bruine bladeren. Ongeveer 1000 bomen zijn door de warmte verbrand. ‘Dit is een nieuw fenomeen in de Conference. Er zitten bomen tussen die van onder tot boven volledig verbrand zijn. Het blad is verbrand vanwege de extreem hoge temperaturen’, betreurt Capelle.
Bron: De fruitteeltkrant
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#715
Appels van zesduizend jaar oud 5 Jaren, 8 Maanden geleden Karma: 0  
03/08/2018
De Betuwe blijkt al sinds de steentijd een fruitgebied te zijn. Archeologen hebben bij de opgravingen op Medel bij Tiel wilde appels gevonden van bijna zesduizend jaar oud.

Appels worden vaker gevonden bij opgravingen, al zijn ze zelden zo oud. Bijzonder zijn de sporen van het bewerken van de vruchten. De bewoners die hier in de Steentijd leefden, hebben de appels gesneden en gedroogd om ze te bewaren.
Archeologen hebben verschillende appelhelften gevonden. Aan de gerimpelde schil is te zien dat ze gedroogd zijn om te bewaren. Dit gebeurde bij een kampvuur. Dit is te zien omdat de appels zijn verbrand. Ze lagen te dicht bij het vuur.
Bron: De fruitteeltkrant
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#716
Drie jaar op rij ellende 5 Jaren, 5 Maanden geleden Karma: 0  
13/10/2018
Drie jaar op rij ellende voor Belgische fruittelers

In 2016 hield het niet op met regenen en trok er eind juni een verwoestende storm over Haspengouw. Vorig jaar bevroren de bloesems door uitzonderlijk late lentenachtvorst. En dit seizoen is het opnieuw ‘prijs’ voor fruittelers want door de droogte zijn er minder dikke peren. “Dat betekent minder kilo’s per hectare, en een lagere prijs voor de kleine maten. Op de koop toe is het seizoen gestart met een verkoopprijs onder onze kostprijs”, zegt Luc Borgugnons, fruitteler in het Hageland en voorzitter van de sectorvakgroep binnen Boerenbond op Vilt.be. De opeenvolging van tegenslagen groeit veel bedrijfsleiders boven het hoofd. Borgugnons wacht met ongeduld op de introductie van een brede weersverzekering. Mirakeloplossingen zijn er niet. Bij het aantrekken van vreemd kapitaal via investeerders heeft hij geen goed gevoel.
In de fruitsector staat de rentabiliteit van bedrijven zwaar onder druk. Perentelers voelen nog steeds de nasleep van de Ruslandboycot. Voor appels wordt de toegenomen internationale concurrentie steeds scherper. Daarnaast wordt de sector geconfronteerd met een opeenvolging van uitzonderlijke weersomstandigheden die de oogst drukken.
Boerenbond raamt de omzetdaling in de fruitsector dit seizoen op 8,5 procent. Ondanks de droogte zijn de appels iets dikker dan anders. “Ze hadden een groeivoorsprong voor het zo droog werd en de regen eind augustus kwam net op tijd voor appels. Peren zijn een ander verhaal. De vruchtmaat valt tegen en dat voelen we twee keer in onze portefeuille. Kleinere peren resulteren in minder kilo’s, en voor een kleine peer betaalt de handel ook minder dan voor een dikke conference-peer. Traditioneel is de prijs een tikje minder tijdens de pluk, maar dit seizoen start extreem slecht. De prijs voor conference is zo laag dat telers niet geneigd waren om hun nieuwe oogst te verkopen.”, aldus Borgugnons,. Hij hoopt samen met zijn collega’s op een spoedig herstel van de perenprijs. Wat de appeloogst betreft, durft de sectorvakgroepvoorzitter zelfs niet meer dromen van een faire prijs. “De marktsituatie is een catastrofe. Polen zit met een recordoogst aan appels waar het geen blijf mee weet. Dat geeft grote druk op zowel de vers- als de industriemarkt. Alle frigo’s in Polen zitten propvol appels. En zelfs al zijn Belgische retailers niet zinnens om Poolse appels in het schap te leggen, ze vergelijken wel onze prijs met die van buitenlandse concurrenten. Wanneer afnemers dan net iets meer betalen, is onze kostprijs nog niet gedekt want die ligt hoger dan in Polen.”
Bron: De fruitteelkrant
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#717
Kersenteelt 5 Jaren, 5 Maanden geleden Karma: 0  
September 2018
In de jaren 50 voige eeuw beleefde de kersenteelt haar hoogetepunt met een jaarlijkse productie van 20 miljoen kilo kersen. Er was zo’n 5000 ha kersenboomgaarden, voornamelijk in de rivierkleigebieden langs de grote rivieren.
Vanaf de jaren 60 vorige eeuw nam het aantal kersenboomgaarden in de Kromme Rijnstreek en de rest van Nederland sterk af vanwege de vele teelttechnische redenen. Het dieptepunt van 269 ha, verspreid over 269 bedrijven lag rond 1980.
Na de daling van de kersenteelt tot dit dieptepunt zit de teelt van de zoete kersen in de lift. In 25 jaar is deze teelt explosief gegroeid tot 570 ha in 2018. Nieuwe rassen leveren meer open de verkoop aan huis stijgt.
De oude rassen: Variks Zwart, Hedelfinger en Inspecteur Lohuis doen het goed.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 61 gasten online