Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Appel- en perenoogst (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Appel- en perenoogst
#758
Appel- en perenoogst 5 Maanden, 3 Weken geleden Karma: 0  
24/08/2023
De appel- en perenoogst komt langzaam op gang in Rivierenland.
Naast weersextremen kregen de fruittelers dit jaar ook te maken met een andere uitdaging: insecten die niet bestreden kunnen worden. Er moet een stukje bewustzijn komen dat we zonder middel geen fruit kunnen telen.

10/09/2023
Na een grote appeloogst in 2022 wordt dit jaar een wat kleinere oogst verwacht. Fruitconsult houdt het nog steeds op een goede oogst, maar die zal twintig tot dertig procent lager uitvallen dan vorig jaar. Er zijn verschillen per ras en per perceel. Appelpercelen die vorig jaar vol hingen, hebben nu minder gebloeid en hadden minder sterke bloemknoppen, vooral in gebieden waar in de droge zomer van 2022 geen water kon worden gegeven.

Het belang van een goede bestuiving is vooral dit jaar goed te zien. Daar waar volle bestuiverbomen (de tussendoor geplante sierappels met goed stuifmeel) waren en voldoende bijen, ziet het er veel beter uit dan op percelen met weinig bestuiverbomen.

Met name de nachtvorst van eind maart heeft meer schade veroorzaakt dan eerst werd gedacht. Naast schade door een kleiner aantal vruchten heeft de vorst zeker ook kwaliteitsverlies gegeven.
Ook de appelbloesemkever heeft dit jaar tot meer schade geleid dan vorig jaar. Tegen deze plaag waren onvoldoende middelen beschikbaar voor bestrijding. Vooral in de biologische teelt waar de telers hoopten op een tijdelijke toelating van Raptol, die niet kwam, pakte dit dramatisch uit. Omdat de vruchtzetting bij biologische percelen altijd wat minder is en beurtjarigheid altijd wat meer, is de noodzaak van de aanwezigheid van ruim voldoende bloemen groter voor voldoende vruchtzetting.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 22/12/2023 08:38 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2023 Fruitoogst, Waarnemingen, Nieuws
Erwin 31/12/2022 08:39
 
thread linkthread link Kersenoogst
Erwin 05/12/2023 20:56
 
thread linkthread link Extreme neerslag
Erwin 05/12/2023 21:05
 
thread linkthread link Appel- en perenoogst
Erwin 22/12/2023 08:27
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 233 gasten online