Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Aziatisch lieveheersbeestje (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Aziatisch lieveheersbeestje
#618
Aziatisch lieveheersbeestje 9 Jaren, 7 Maanden geleden Karma: 0  
11/10/2014
Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje dat ooit in Europa is geïntroduceerd als biologische verdelger van bladluizen, heeft zich ontpopt tot een agressieveling die de inheemse lieveheersbeestjes verdringt. In haar promotieonderzoek ging entomologe Lidwien Raak de gang van de exoot na en vond zo een verklaring voor diens succes. Zij promoveerde 8 oktober aan Wageningen University.
Kort na de introductie van het Aziatisch lieveheersbeestje, Harmonia axyridis, kwamen de negatieve kanten van het geïntroduceerde keversoort aan het licht. Fruittelers klaagden omdat hun fruit, zoals druiven, werd aangetast, de kevertjes drongen woningen binnen en ze veroorzaakten een afname van de inheemse lieveheersbeestjes zoals het tweestippelig lieveheersbeestje en veertienstippelig lieveheersbeestje.

Bovendien blijkt het Aziatisch lieveheersbeestje een vechtersbaasje. Larven van de exoot vielen in experimenten op lindebladeren de larven van de andere soorten lieveheersbeestjes aan. H. axyridis-larven wonnen meestal die gevechten. H. axyridis bleek in 78% van de gevallen het zevenstippelig lieveheersbeestje te vangen. Met het tweestippelig lieveheersbeestje als tegenstander won de exoot alle tweekampen. Zij voedden zich met de eieren, larven en poppen van de inheemse soorten. Lidwien Raak concludeert uit deze waarnemingen dat het Aziatisch lieveheersbeestje een sterke predator is van andere lieveheersbeestjessoorten

De Aziatische exoot blijkt ook in grotere aantallen de winter door te komen en vervolgens meer eieren te leggen. Daarnaast zien meerdere generaties per jaar het levenslicht. Daardoor is de populatiegroei sneller dan die van de inheemse soorten. Het individuele Aziatische lieveheersbeestje leeft ook langer dan de Europese soorten.

Harmonia axyridis is waarschijnlijk zonder natuurlijke vijanden in Europa aangekomen. Hoewel diverse Nederlandse ziekten en parasitoïden dit lieveheersbeestje nu beginnen aan te vallen, is de infectiegraad nog steeds erg laag. De combinatie van deze eigenschappen kan de succesvolle invasie van H. axyridis in Nederland verklaren.
Bron: Wageningen University
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2014 Snoei, Bloei, Bestrijding, Waarnemingen
Erwin 02/01/2014 16:47
 
thread linkthread link Het Little Cherry virus
Erwin 17/02/2014 20:53
 
thread linkthread link Drones sporen bacterievuur op
Erwin 04/05/2014 16:06
 
thread linkthread link Bacterieziekte Pseudomonas syringae
Erwin 18/10/2014 07:06
 
thread linkthread link Beëindigen bedrijfsactiviteiten
Erwin 18/10/2014 07:08
 
thread linkthread link Aziatisch lieveheersbeestje
Erwin 18/10/2014 07:34
 
thread linkthread link Muizenplaag
Erwin 27/11/2014 19:04
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 61 gasten online