Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Op deze pagina verschijnen regelmatig nieuwe bijdragen. Het nieuwste bericht verschijnt als eerst.
Lees meer...
16.09.2013 19:07:00
Erwin


Perenroof: koolmees op heterdaad betrapt met fotocameraval
De laatste 10 jaar neemt de vogelschade hand-over-hand toe in de perenteelt, voornamelijk het Conference-ras. Dit ras is in de laatste 3 à 4 weken voor de oogst zoet, sappig en zacht, zodat vogels ervan snoepen. Op sommige percelen zijn dit kraaiachtigen, veel vaker gaat het om kleine zangvogels. Mezen zijn als belangrijkste soort aangewezen, maar over welke andere soorten kleine zangvogels dit doen bestaan slechts vermoedens. Dit maakt het extra lastig maatregelen te nemen om schade te voorkomen. Daarom heeft het Faunafonds CLM opdracht gegeven om fundamenteler naar dit probleem te kijken. Drie vragen staan centraal:

1.    met welke methodes valt de dader vast te stellen
2.    welke vogelwerende maatregelen zijn in binnen- en buitenland op de markt en
3.    zouden hagelnetten een mogelijke en betaalbare oplossing zijn?

Koolmees op de gevoelige plaat
CLM experimenteert nu met cameravallen. Acht camera’s hangen continu bij verschillende Betuwse bedrijven. Om de pakkans te vergroten zijn Conference-peren van de oogst van vorig jaar opgehangen in de boomgaard. Deze peren hebben een hoger suikergehalte dan de nog onrijpe peren die momenteel aan de boom hangen. Hierdoor zijn ze waarschijnlijk aantrekkelijker voor de vogels. Na twee weken experimenteren levert dit nu resultaat op. Op een aantal van de 10.000 foto’s is met zekerheid te zien dat een koolmees eet van een peer. In 12 seconden veroorzaakt hij grote pikschade, zie foto’s. De peer is niet meer oogstbaar, bij slecht weer zullen schimmels en bacteriën peren eromheen doen verrotten. Zo ontstaat een kostbare schadepost voor zowel de perenteler als het faunafonds.

Heeft u bewijs ?
CLM en het Faunafonds zijn opzoek naar meer bewijs. Uiteindelijk willen we beter in beeld krijgen welke soorten verantwoordelijk zijn voor deze schade en wat hun aandeel is. Zo kunnen vogelwerende maatregelen beter worden gericht op deze soorten. Heeft u een foto, film of met zekerheid een bepaalde vogelsoort zien eten van een peer? Bel of mail dit aan Joost Lommen (CLM): 0345 470 758 of jlommen@clm.nl

Bron: www.ckm.nl


Vogelschade in Haaksbergen
Het viel mij de laatste jaren al op dat in droge periodes de koolmees en pimpelmees zich ook te goed doet aan nog niet geheel rijpe fruit na de kersen dracht. Met name de appels: Gravensteiner, Zoete kroon en de peren: Super Trevoux, Noordhollandse Suikerpeer, Doyenne du comice en de Conference moesten het ongelden.
Maar dit jaar (2013 weinig rupsen en droogte) is het wel heel extreem. Nagenoeg alle fruitsoorten mbt appels en peren hebben aanpik schade. Met een paar dagen zit er vervolgens Monilia in.
Door snel te handelen kun je het beschadigde fruit gebruiken voor verwerking tot appelmoes.
Hier in Twente zijn er meer klachten over binnen gekomen. De mezen kruipen zelfs door mazen van netten die net iets te groot zijn maar eigenlijk bedoeld voor de spreeuwen.
  
 Adverteren

Bezoekers

We hebben 44 gasten online