Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
2012 Fruitoogst, Waarnemingen, Nieuws (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: 2012 Fruitoogst, Waarnemingen, Nieuws
#408
Boomgaarden zijn verwoest 11 Jaren, 10 Maanden geleden Karma: 0  
23/06/2012
Hardfruittelers in het Verenigd Koninkrijk zeggen dat hun boomgaarden zijn verwoest door vorst, regen en hagelstormen, wat betekent dat de oogst van dit jaar drastisch zal afnemen en de prijzen aanzienlijk zullen toenemen. Experts verwachten dat de prijs van een zak appelen (2,2 pond) deze herfst van £1,69 naar tenminste £1,89 zal stijgen. Richting Kerstmis zal de prijs
Populaire rassen van eigen bodem zoals Cox’s Orange Pippin en Braeburn zijn het meest beïnvloed door het weer. Vorig jaar werd er 20.000 ton Braeburn geteeld in Groot-Brittannië, maar dit jaar wordt er uitgegaan van 12.000 ton.
Het tekort in Cox’s Orange Pippins is nog niet bekend, maar telers geloven dat de oogst met een derde zal dalen ten opzichte van de 31.000 ton van vorig jaar. Verwacht wordt dat ook de kookappel Bramley schaars zal zijn.
Hoewel het seizoen goed begon met bloesem tijdens de hittegolf in maart, werden de bomen getroffen door uitzonderlijk koude nachten in april en mei en kregen ze zware regen en hagel te verduren. De koude temperaturen en het gebrek aan zon hielden ook bestuivende insecten zoals bijen weg.

Fruitteler Andrew Jackson van Ross-on-Wye, Herefordshire, zegt dat het zijn slechtste appeloogst was in 50 jaar. "We hadden veel bloesem tijdens de hittegolf van maart. Toen kregen we de koude en natte periode van eind april tot begin mei en in twee weken hadden we zeven inch regen in plaats van de gebruikelijke halve inch. De bloesem heeft warme zonneschijn nodig om het fruit te laten groeien, maar op 5 mei kregen we drie hagelbuien en vielen de vruchtjes eraf."
Het tekort wordt nog verergerd omdat importeurs niet in staat zijn de voorraden aan te vullen met appelen uit Noord-Europa, omdat telers in Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland en Nederland dezelfde problemen hebben. Dit betekent dat supermarkten en importeurs over het hele continent zullen strijden om de voorraden vanuit Spanje en Italië.

Adrian Barlow, chief executive van English Apples and Pears Ltd, vertelde The Mail on Sunday dat Engelse appelen dit jaar laat in de winkels zullen arriveren. "De eerste Engelse appelen, de vroege variëteit Discovery, werden vorig jaar vanaf 23 juli verkocht, maar zullen dit jaar pas ergens in augustus verschijnen. De 'normale' appelen zullen eind september of begin oktober in de winkels liggen in plaats van vroeg september."

Een woordvoerster van Sainsbury's, de supermarkt die vorig jaar de meeste Engelse appelen verkocht (specifieker: 27 procent van de totale oogst), zei: "Volumes zullen zeker lager zijn dit jaar, maar een verandering in het weer zou de situatie kunnen verbeteren."

Appelen die het voorjaar overleven, zouden echter groter moeten zijn dan normaal. In plaats van de gewoonlijk tweeënhalve inch diameter, zullen de appelen ongeveer drieënhalf inch zijn. Het grotere formaat van dit jaar is te danken aan het kleinere aantal appelen aan een boom. Meestal verwachten telers 100 of 120 appelen uit een boom te halen, maar de opbrengst van 2012 is gedaald tot 35.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#410
Peer wint terrein ten koste van appel 11 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
10/07/2012
Nederland telt voor het eerst in de historie meer perengronden dan appelgronden. In 2012 is het appelareaal met 2 procent gekrompen tot 8120 hectare, terwijl het areaal peer met eenzelfde percentage toenam tot 8350 hectare. De totale oppervlakte van appel- en perenboomgaarden bleef met 16.500 hectare gelijk, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Het areaal appels neemt al decennia sterk af en bedraagt tegenwoordig nog geen vijfde van 60 jaar geleden. Ook het areaal peren is lager dan de 14.500 hectare die het ooit geweest is. Sinds 1989 zijn de peren daarentegen bezig aan een opmars. Nederland geldt inmiddels als de vierde perenproducent van Europa, na Italië, Spanje en België.

Veel appeltelers zijn de afgelopen 20 jaar omgeschakeld naar de perenteelt, omdat die voor hen meer rendabel is geworden. Door over te stappen op peren, hebben telers minder last van concurrentie uit het buitenland. De Nederlandse confererence-peer onderscheidt zich in kwaliteit van andere perensoorten, waardoor er internationaal veel vraag naar is. Met appels hebben telers dat voordeel niet.

De teelt van fruit wordt bovendien steeds innovatiever en professioneler waardoor ook de productiviteit stijgt. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2011 per hectare ongeveer vier keer zo veel peren en vijf keer zo veel appels zijn geoogst als in 1947. Voor de peren betekende dat een recordoogst van totaal 336 miljoen kilo. De appeloogst bedroeg met 418 miljoen kilo niettemin een groter gewicht.

De schatting is dat tegenwoordig minstens 80 procent van de perenopbrengst wordt geëxporteerd. Bij appels is dat maar ongeveer de helft.
Bron: ANP
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#413
Oogst valt tegen 11 Jaren, 8 Maanden geleden Karma: 0  
03/08/2012
Consumenten zullen de komende tijd waarschijnlijk een hogere prijs voor appels en peren moeten betalen. Die conclusie trekt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), nadat vrijdag een Europese oogstprognose werd gepubliceerd op een groot fruitcongres in het Franse Toulouse.

We wisten al dat de Nederlandse oogst dit jaar zou tegenvallen vanwege vorstschade, maar nu is bekend geworden dat eigenlijk het hele noordelijk halfrond met dit probleem kampt. Omdat de voorraden afgelopen periode al erg geslonken zijn en de volgende pluk op het zuidelijk halfrond pas in februari valt, ligt de vraag hoger dan het beschikbare aanbod", constateert NFO-voorzitter Johan van Haarlem.

Naar verwachting worden er in de 27 EU-landen dit jaar 9,7 miljoen ton appels geplukt, 9 procent minder dan vorig jaar. De Europese perenoogst wordt geraamd op 2,1 miljoen ton, een daling van maar liefst 22 procent ten opzichte van 2011. In Nederland gaat de NFO uit van een daling in de appels- en perenproductie van respectievelijk 22 en 38 procent.
Bron: ANP

03/08/2012
De productie van appels en peren in de 27 EU-landen is dit jaar waarschijnlijk lager dan verleden jaar. Dat is vandaag bekendgemaakt op het Prognosfruit Congres in het Franse Toulouse.

De appelproductie in de 27 EU-landen wordt dit jaar geraamd op 9.739.000 ton. Bij appel is sprake van een relatief kleine oogst die 9% lager uitvalt dan vorig jaar en 7% lager dan het gemiddelde over 2009-2011.

Bij peren is er ook sprake van een kleine oogst. De productie wordt geschat op 2.060.000 ton. De raming is 22% lager dan de productie van vorig jaar en 18% minder dan de gemiddelde productie over 2009 tot en met 2011.

De relatief geringe appelproductie in 2012 wordt veroorzaakt door wintervorst en koude weersomstandigheden tijdens de bloei en de periode vlak na de bloei. Met name de productie van Golden Delicious en Elstar is afgenomen.

De geringe perenoogst wordt veroorzaakt door een lagere productie van de belangrijkste perenrassen Conference, Abate Fetel, Williams en Doyenné du Comice. De productie van Conference valt met een raming van 743.000 ton 21% lager uit dan in het jaar 2011.

Fruittelersorganisatie NFO is van mening dat nog 3 factoren van belang zijn voor het komende afzetseizoen. Er is nauwelijks voorraadconcentraat voor de sapproductie. De productie op het zuidelijk halfrond van begin dit jaar is goed afgezet en er zijn geen voorraden. Daarnaast wordt de productie van Noord-Amerika 18% lager geraamd dan.

27/8/2012
Volgens de pruimenteelers is het een pruimenseizoen om snel te vergeten. Normaal ligt de prijs van de pruimen gemiddeld rond de 1,50 tot 2,50 euro. Nu zaten ze tegen de 2,50 euro, maar met een opbrengst die op een kwart ligt van het niveau van vorig jaar.
De Opal-pruimen deden het opvallend goed, zelfs voor de kleine maten. Uiteindelijk is het pruimenseizoen nog beter geweest dan het kersenseizoen. Het voordeel was dit jaar wel dat de gehele oogst geplukt kon worden. Vorig jaar was dit door butsen en scheuren van regenschade niet het geval.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 01/09/2012 07:56 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#414
Vogels verjagen 11 Jaren, 8 Maanden geleden Karma: 0  
15/08/2012
Fruittelers in het praktijknetwerk ‘Vogels in het Betuwse Fruit’ gaan deze zomer aan de slag met een mix aan technieken om vogels uit hun peren te houden. Naast akoestische middelen worden er verschillende nieuwe reflectiemiddelen gebruikt, zoals holografische linten en Zuid-Afrikaanse reflectiepiramides. Nieuw is ook het gebruik van een soort lasergeweer en de toepassing van geurstoffen. Omdat vogels vaak gewenning vertonen, worden de weringstechnieken gecombineerd.

De telers in het netwerk hebben nu een jaar ervaring met maatregelen tegen vogelschade rondom de oogst van Conference peren. Zij hebben een aantal innovatieve maatregelen uitgeprobeerd en hebben beter zicht op welke soorten vogels plaaginsecten opeten en/of van een lekkere sappige en zoete peer houden. Over het algemeen bleek dat visuele en akoestische wering maar kort werkt, omdat de vogels er aan wennen. Daarom is afwisseling in werende materialen belangrijk. Visuele weringsmethoden zijn minder tot niet effectief op bewolkte dagen. Of visuele en akoestische maatregelen ook tegen vraatschade door konijn/haas/ree werken, is niet goed bekend. Deze schade komt wel voor in de boomgaarden.

Tijdens een recente avondexcursie vogelherkenning op het bedrijf van Sander de Vree in Wely zagen de fruittelers 24 soorten vogels. Dat waren niet allemaal schadelijke soorten. Veel vogels eten zelfs schadelijke insecten of zaad. Er zijn echter ook vogels bij die als ‘extraatje’ van de afrijpende peren genieten. Voor de vogels geen belangrijke voedselbron, maar voor de perentelers wel een belangrijke inkomstenbron. De schade doet zich vooral voor in de drie à vier weken voorafgaand aan de oogst als het suikergehalte van de peer oploopt. Door de vogels in de boomgaard te bestuderen, krijgen de fruittelers meer inzicht in het gedrag van deze gevederde bezoekers. Vervolgens kunnen zij gerichter maatregelen nemen.

In 2010 keerde het Faunafonds circa 1.4 miljoen euro uit aan fruittelers in Nederland. Dit is een toename van 350 procent ten opzichte van 2005. De werkelijke schade is nog groter en dat voelen de perentelers in hun portemonnee. In het praktijknetwerk zoeken telers naar praktische en goed werkende afschrikmiddelen, die de biodiversiteit onaangetast laten. Gedurende de maanden augustus en september zijn de vogels niet welkom tussen de peren en dat zullen ze weten!

Voor meer informatie over dit netwerk kunt u contact opnemen met de netwerkbegeleider Radboud Vorage, 06-51431301 of agriproject@hotmail.nl
Bron: Praktijknetwerken in de Landbouw
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#422
Pluktijdstip laat dit jaar 11 Jaren, 8 Maanden geleden Karma: 0  
29/08/2012
Het nieuwe hardfruitseizoen staat in de startblokken. Momenteel is het nog rustig en de eerste zomerrassen worden geplukt. De vroege rassen Durondeau en Triumph de Vienne worden momenteel geoogst en vermarkt in België. Bij appelen gaat het met name om Delbare.

Iedereen wil graag beginnen en dit pluktijdstip is normaal gezien al best laat, vertelt een handelaar. Alles bij elkaar zijn we ongeveer drie weken later dan vorig jaar. Het is in de markt heel lang kalm geweest en we merken nu dat de volumes beginnen te komen. Momenteel is het wisselend, maar we verwachten dat dit seizoen goede prijzen voor de peren worden gevangen. Er worden in heel Europa minder peren verwacht, dus dat kan bijna niet anders dan gunstig uitpakken.

Ook van de appelen is men de zomerrassen zoals Delbare al volop aan het plukken. Er is momenteel aardig wat op de markt, ook nog van de oude oogst. De bekende rassen als Elstar en Jonagold zullen pas binnen een paar weken worden geplukt. Voor de Delbare worden mooie prijzen gegeven. Deze kwamen bijna bij de euro. Er is een goede vraag naar. Het appeljaar ziet hij wat minder positief tegemoet dan het perenseizoen. Dit heeft vooral te maken met Polen, die dit jaar een enorme productie hebben. Dit zal naar verwachting de Europese prijzen naar beneden drukken.
Bron: agf
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
#439
Oude appels 11 Jaren, 6 Maanden geleden Karma: 0  
Dat de appel anno nu het nummer-één fruit is, is te danken aan de tandartsen. Dankzij de betere tandzorg zijn onze gebitten tegenwoordig bestand tegen de appel.
Vroeger waren de gebitten slechter, en dus waren de veel zachtere peren populairder dan appels.
Oude rassen als Cox, Golden Delicious en Goudreinet zijn over het algemeen nog steeds vrij zachte appels
Nieuwe rassen zijn Junami, Wellant en Rubens: harde en vooral zoete appels.
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 60 gasten online