Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Suzuki-fruitvlieg (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Suzuki-fruitvlieg
#669
Suzuki-fruitvlieg 7 Jaren, 9 Maanden geleden Karma: 0  
04/07/2016
Onderzoeker Herman Helsen van PPO-Fruit in Randwijk waarschuwt kersentelers om juist nu zeer alert te zijn op aantasting door de suzuki-fruitvlieg. De eieren die de fruitvlieg vrouwtjes begin juni in de vroeg rijpende kersenrassen hebben gelegd, zijn nu weer volwassen vliegjes die opnieuw eieren kunnen leggen.
In monitoringvallen in onbehandelde kersenpercelen was eind juni een sterke toename van de vangsten te zien. Op basis van de temperatuursom kon worden vastgesteld dat dit vliegen zijn van eieren die begin juni zijn gelegd op de net kleurende vruchten van vroege rassen als Burlat en Earlise. De situatie in 2016 lijkt op die in 2015. Ook toen werden in de eerste week van juni eieren op de vroege kersen gevonden, die eind juni volwassen vliegen opleverden.
Ten opzichte van 2015 zijn er echter enkele omstandigheden die eraan bijdragen dat de druk in 2016 groter is dan in 2015. Zo is de suzuki-vlieg goed door de milde winter gekomen. Het natte weer van de afgelopen weken is gunstig voor de oveleving van de suzuki-vliegen geweest. Bovendien zijn door het natte weer veel kersen gebarsten, is er extra vruchtrot en zijn de vruchten zachter dan normaal.
Helsen adviseert de plaagdruk zo laag mogelijk te houden door alle kersen, inclusief de rotte en gebarsten, secuur te plukken en uit de boomgaard te verwijderen. Daarnaast moeten de later rijpende rassen worden behandeld met Tracer en/of Exirel vanaf het moment dat ze rood beginnen te kleuren.
Bron: defruitteeltkrant

07/07/2016
De fruitteelt in Europa wordt ernstig bedreigd door een nieuw plaaginsect uit Azië, de suzuki-fruitvlieg. Sinds 2012 komt deze soort voor in Nederland, waar al voor tientallen miljoenen euro’s schade is toegebracht aan de fruitteelt. Pesticiden blijken onvoldoende effectief en zijn bovendien schadelijk voor het milieu. Alternatieve bestrijdingsmethoden zijn echter ook weinig succesvol. Bioloog Bregje Wertheim onderzoekt de suzuki-fruitvlieg om een geïntegreerd biologisch bestrijdingsprogramma te ontwikkelen, in het kader van een consortium van onderzoekers en partners uit het bedrijfsleven.
Uit Groningen is haar collega Leo Beukeboom betrokken en uit de universiteit van Wageningen Marcel Dicke en Bart Pannebakker, de firma Koppert Biological Systems en het toegepaste onderzoeksinstituut WUR-PPO-Fruit. Het doel is fruitgewassen te beschermen en een exponentiële groei van de exotische diersoort te stoppen.
Bron: defruitteeltkrant

15/09/2016
Vanmorgen de DS massaal tegengekomen in de appelbomen Glorie van Holland en Princes Noble op beschadigde appels veroorzaakt door de koolmezen. Bij een temperatuur van 17.8 graden en een luchtvochtigheid van 80%. Op een appel kwam ik zelfs parende DSen tegen.
Dit jaar geen last van DS. Niet op de kersen, pruimen, rode- zwartebessen, aardbei, bramen en framboos. Maar hoe het zit bij de vlierbessen en andere wilde bessen geen idee.

Ik heb ze wel het gehele jaar door zien vliegen en vooral de laatste weken op beschadigde appels. Bij de tropische temperaturen (> 30 graden) heb ik ze niet vernomen op het fruit.

De DS is deze zomer met de matige temperaturen een fors probleem, wordt nu met de hitte van de laatste weken hopelijk fors beperkt en misschien terug gezet in populatieopbouw.
Bij de blauwe bessen teelt is de DS niet meer onder controle te houden.

De DS op appels en peren was met de boycot door Rusland 3 jaar geleden ook een groot probleem: al dat rottende fruit de hele winter aanwezig heeft voor grote overwinterende populaties gezorgd in de fruitgebieden.

17/09/2016
Suzuki-fruitvliegjes kunnen veel hoger vliegen dan gedacht. In vallen die voor de eikenprocessierups op 16 meter en hoger zijn opgehangen, werden grote aantallen Suzuki-fruitvliegjes gevangen. In de fruitteelt hadden sommigen de verwachting, of in ieder geval de hoop, dat de vliegjes met een net van 4 meter hoog rondom een perceel geweerd konden worden.
De Suzuki-vliegen werden gevangen in vallen die eigenlijk zijn opgehangen om de populatie eikenprocessierupsen te volgen. De feromoonvallen van de eikenprocessievlinders hangen hoog in de bomen zodat de migrerende mannetjes boven en langs de eikenbomen de seksgeur van de vrouwelijke vlinders kunnen opvangen. Sommige vallen hangen in volwassen eiken zelfs hoger dan 25 meter.
Bron: defruitteeltkrant

01/10/2016
De Suzuki-fruitvlieg is al een jaar of vier bezig met een opmars in Nederland. Het vliegje komt nu zo vaak voor dat de voedselvoorraad voor vogels in gevaar kan komen, meldt NatureToday.com.
De fruitvlieg tast op steeds grotere schaal vruchten in de natuur aan. En daardoor hebben de vogels minder voedsel.
Vogels gebruiken dat fruit voor hun vetreserves die ze in de winter aanspreken. Maar door de fruitvliegjes rotten de vruchten steeds vaker en sneller weg. De fruitvlieg floreerde de afgelopen zomer bovendien door het warme weer.
De Suzuki-fruitvlieg is in Nederland voor het eerst gezien in 2012.
Bron: defruitteeltkrant

14/10/2016
Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben een schimmel ontdekt die de Suzuki-fruitvlieg kan bestrijden. Dit meldt omroep Gelderland. Het is echter nog maar zeer de vraag of deze ook onder praktijkomstandigheden effectief zal zijn. De schimmel is tot nu toe onder ideale omstandigheden in een beschermde ruimte getest. Het moet nog blijken of in de vrije natuur dezelfde resultaten behaald kunnen worden als binnen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een natuurlijke vijand zoals een schimmel onder laboratoriumomstandigheden hoopvolle resultaten geeft, maar in de boomgaard tegen blijkt te vallen.
Bron: De fruitteeltkrant

02/12/2016
Gebruik van insectengaas is een effectieve manier om de suzuki-fruitvlieg in kersen te bestrijden. Maar omdat de vliegen al maanden actief zijn voordat de kersen rijpen, kunnen al vroeg in het seizoen vliegen in de boomgaard aanwezig zijn. Aanvullende bestrijding na het sluiten van het gaas is dan ook belangrijk om al aanwezige dieren te bestrijden, blijkt uit onderzoek van Wageningen Plant Research.

Op Proeftuin Randwijk onderzocht Helsen het volledig (boven- plus zijkant) met gaas afgesloten kersenperceel. “Voordat de kersen beginnen te rijpen, vliegen suzuki-fruitvliegjes al maanden rond en kunnen ze zich al vermeerderen op andere vruchtdragende waardplanten. Daarom sluiten we niet uit dat fruitvliegen al vroeg in de kersenboomgaard zitten.” Dat het gaas een belangrijke functie vervult, bleek uit de vangsten van vliegen in lokvallen. In juli ving Helsen direct buiten het gaas tientallen suzuki-fruitvliegen per val per week, terwijl in de volledig afgesloten boomgaard geen enkele vlieg werd gevangen.

Op een blauwebessenperceel onderzochten wetenschappers van Wageningen Plant Research samen met de firma Vlamings of een 3,5 meter hoge wand van insectengaas aan de zijkant van het perceel de suzuki-fruitvlieg zou tegenhouden. Helsen ving binnen het gaas 5 keer minder vliegen in vallen dan buiten het gaas. “Opvallend is dat de vruchtaantasting zonder bespuitingen zowel binnen als buiten het gaas even hoog is, terwijl er wel een groot verschil in de gemiddelde vangst per week zit. Volgend jaar kijken we welke aanvullende bestrijdingsmaatregelen nodig zijn om wel tot een goede beheersing van suzuki-fruitvlieg in blauwe bessen te komen.”
bron: De fruitteeltkrant en Wageningen Plant Research
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 06/12/2016 19:25 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2016 Fruitoogst, Waarnemingen, Nieuws
Erwin 05/01/2016 19:46
 
thread linkthread link Milde winter
Erwin 17/05/2016 20:45
 
thread linkthread link Gebarsten kersen door veel regen
Erwin 18/06/2016 06:57
 
thread linkthread link Zware hagelbuien
Erwin 05/07/2016 21:18
 
thread linkthread link Suzuki-fruitvlieg
Erwin 15/07/2016 21:42
 
thread linkthread link Landelijke consumptie en fruitoogst
Erwin 20/07/2016 20:55
 
thread linkthread link Warm najaar
Erwin 13/09/2016 20:10
 
thread linkthread link Feromoonverwarringtechniek
Erwin 06/12/2016 19:26
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 31 gasten online