Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 

Hier kunt u alle informatie vinden met betrekking tot het fruit waaronder het laatste nieuws over fruit, fruit in Haaksbergen, hoe fruit plukken, hoe fruit bewaren, recepten per fruitsoort et cetera. Zie ook de publicaties voor meer fruitrecepten.

Welkom, Gast
Alstublieft Inloggen.    Wachtwoord verloren?
Warm najaar (1 bezoeker) (1) Gast
Ga naar onderkant Favoriet: 0
TOPIC: Warm najaar
#671
Warm najaar 7 Jaren, 7 Maanden geleden Karma: 0  
09/09/2016
Door het warme weer van de afgelopen dagen is de rijping van zowel Elstar als Conference extreem snel gegaan. Met name de hardheid daalt snel.
Het onderwerp kwam aan bod tijdens de kijkavond Elstarmutanten op proeftuin Randwijk. FruitConsult adviseur Jan Peeters verwacht dat de pluk van Elstar en Conference dit jaar gelijk valt. “Normaal gesproken valt de hoofdpluk van Elstar na die van Conference. Als je dit jaar je Elstar na de Conference plukt, zal een deel van de Elstar té rijp zijn ”, waarschuwde hij.

Uit de rijpheidsmetingen die Fruitconsult wekelijks doet, blijkt dat de hardheid van Elstar tussen 29 augustus en 5 september met 0,2 tot 0,4 kg/cm2 is afgenomen. Bij Conference is de hardheid in een diezelfde week met 0,3 tot 0,5 kg/0,5 cm2 gezakt.. In het midden en zuiden van Nederland was de gemiddelde hardheid op 5 september al onder de 6,5 gezakt. SmartFresh kan, mits goed toegepast, een waardevol hulpmiddel zijn om de hardheid van een partij peren te behouden. “Maar bij peren die al geel en met een hardheid van 4,5 kg/cm2 geplukt worden, is de terugval in hardheid ook met SmartFresh niet meer te stoppen”, waarschuwede Peeters.

De afgelopen weken hebben we veel ervaring opgedaan met SmartFresh op Conference. Op basis daarvan adviseert FruitConsult om peren die een hardheid van minder dan 5,8 kg/cm2 hebben, altijd te behandelen met SmartFresh. Bij hardere partijen is SmartFresh minder vanzelfsprekend. In de afweging wel of geen SmartFresh speelt ook de mate van gebronsdheid een rol. Gladde peren, die behandeld zijn met SmartFresh, zijn minder gevoelig voor sorteerschade (zwarte strepen) dan onbehandelde peren.

15/09/2016
Er komen nu meldingen binnen uit Duitsland en Nederland van zonnebrandschade aan bijna rijpe appels.
Duidelijk zichtbaar zijn dan bruine brandplekken op de appels. Het is een lokale aantasting en ze zijn nog wel eetbaar.

De reden is de tropische temperaturen van deze week en eind augustus, waardoor de vruchtoppervlak temperatuur veel te hoog oploopt als de appel pal in de zon hangt.
Een te hoge dosis zonnekracht of UV- straling werkt ook niet bevorderlijk en was ook maximaal tijdens de tropische temperaturen.
Ook treed er zonnebrandschade op aan bladeren en niet alleen in de fruitteelt maar ook in de randen van bossen. Het lijkt dan veel op extreme snelle intrede van de herfst maar dat is niet zo.

In Duitsland wijst men de verstoorde ozonlaag aan als schuldige en niet de hitte door het veranderende klimaat maar hierover kan ik niets terugvinden in de media.
Veel fruittelers nemen dit jaar maatregelen tegen zonnebrand door afdekken met netten of sproeien met water.
Wat wel opvallend is is dat vroeger dit effect niet optrad, tenminste hierover niets kunnen vinden in de literatuur.

17/09/2016
Natuur van slag af door warme najaar?
De luizen zijn terug en diverse fruitbomen appel en peer beginnen al uit te lopen. Nu maar hopen dat dit goed gaat komende winter.

27/09/2016
Door de droogte komen er meldingen binnen van veel fruitval. Bij ons valt zelfs de peer de Gieser Wildeman van de boom.

06/10/2016
Invasieve insecten, die door de opwarming van de aarde aan een fameuze opmars bezig zijn, veroorzaken jaarlijks minstens 69 miljard euro aan economische schade wereldwijd. Dat blijkt uit een Franse studie die is verschenen in het vaktijdschrift Nature Communications. Franck Courchamp, ecoloog en directeur van het Franse onderzoeksinstituut CNRS, benadrukt verder dat de raming van 69 miljard euro per jaar een minimale schatting is, en dat de reële kosten zouden kunnen oplopen tot zowat 242 miljard euro per jaar. Gezondheidszorg en landbouw zijn de twee zwaarst getroffen sectoren.
Momenteel lijdt Noord-Amerika de grootste verliezen door insectenschade, geraamd op 24,5 miljard euro per jaar terwijl Europa er nog vanaf komt met 3,2 miljard euro. Volgens de wetenschappers is het verschil in realiteit bijlange niet zo groot maar wordt de schade in Europa minder nauwkeurig in kaart gebracht.
Bron: Vilt.be
Erwin (Admin)
Administrator
Berichten: 727
graph
Gebruiker offline Klik hier om het gebruikersprofiel van deze gebruiker te zien
Gelogd Gelogd  
 
Laatste Wijziging: 18/10/2016 20:37 Door Erwin.
 
De Administrator heeft publieke schrijf toegang geblokkeerd.  
      Onderwerpen Auteur Datum
 
2016 Fruitoogst, Waarnemingen, Nieuws
Erwin 05/01/2016 19:46
 
thread linkthread link Milde winter
Erwin 17/05/2016 20:45
 
thread linkthread link Gebarsten kersen door veel regen
Erwin 18/06/2016 06:57
 
thread linkthread link Zware hagelbuien
Erwin 05/07/2016 21:18
 
thread linkthread link Suzuki-fruitvlieg
Erwin 15/07/2016 21:42
 
thread linkthread link Landelijke consumptie en fruitoogst
Erwin 20/07/2016 20:55
 
thread linkthread link Warm najaar
Erwin 13/09/2016 20:10
 
thread linkthread link Feromoonverwarringtechniek
Erwin 06/12/2016 19:26
Ga naar bovenkant
Forum Fruitpluktuin
Adverteren

Bezoekers

We hebben 61 gasten online