De zwarte bes of Cassisbes (Ribes nigrum) is een plant uit de ribesfamilie (Grossulariaceae). Zwarte bessen behoren tot zacht fruit en zomerfruit.
De zwarte bes bloeit vroeg, van april tot mei, en is daardoor gevoelig voor nachtvorst. De zwarte bes is zelfbestuivend, maar kruisbestuiving geeft meer vruchten. De bessen van de zwarte bes hebben een zwarte tot dieppaarse doffe kleur en groeien aan de ribesplant. De bladeren van de zwarte bes verspreiden een sterke aromatische geur.
Zwarte bessen zijn kwetsbare vruchten. Leg ze op een bord naast elkaar in de koelkast. Op die manier zijn ze enkele dagen houdbaar. Je kan ze ook invriezen. Zwarte bessen hebben een tamelijk hard vel en worden daarom vooral verwerkt in sauzen en tot sap. Van deze bessen kan men zelf heerlijke bessengelei maken. Zwarte bessen doen het ook goed als taartvulling. Ook in sap, siroop, wijn en likeur, en in chutney, azijn, mosterd, gebak en bonbons kunnen de zwarte bessen prima worden verwerkt. In Rusland wordt wodka gezoet met de bladeren van zwarte bessen. In Engeland wordt de bes in de cider gebruikt. Zwarte bessen worden ook gebruikt bij het koken in sauzen, vleesgerechten en desserts.
Zwarte bessen zijn kleine vitamine C-bommetjes. Een gemiddelde portie bessen (100 g) levert meer vitamine C dan een volwassene dagelijks nodig heeft. Daarenboven bevatten bessen een reeks antioxidantia die ons beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.
Herkomst |
|
Ouderdom |
|
Synoniemen |
Cassisbes |
Aanplant |
1998 |
Gebruik |
Vers gebruik, sap, jam, vlaai en gelei |
Bloeitijd |
April |
Bloem |
Groenachtig |
Plukrijp |
Juli augustus |
Gebruikstijd |
Juli augustus |
Bewaren |
Enkele dagen houdbaar |
Vrucht |
Bessen aan trossen |
Kleur |
Zwart |
Vruchtvlees |
Kuidige, zure smaak |
|