Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 
Bigarreau Napoleon

Er bestaan verschillende versies over de ontstaansgeschiedenis van het ras. Volgens een goed gedocumenteerde versie zou dit oude ras omstreeks 1795 door de heer C.G. Büttner in Halle (Saale, Duitsland) uit zaailingen zijn geselecteerd en daarna in 1807 door hem zijn overgedragen aan Christian Truchseß von Wetzhausen zu Bettenburg (1755-1826), een in die tijd bekende kersenveredelaar.
Rond 1828 zou de Belgische tuinbouwer Louis Parmentier (1782-1847) uit Edingen (Henegouwen), die een bijzondere waardering had voor de Franse keizer Napoleon Bonaparte (1769-1821), dit ras qua naamgeving herdoopt hebben.
Wat er dan ook juist of onjuist is van de bovenstaande ontstaansgeschiedenis, vast staat in ieder geval dat het ras wereldwijd bekend is geworden (o.a. in Frankrijk, Duitsland, België, Italië, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten).

De bomen dragen regelmatig en zijn zeer productief. Ze kunnen hoog en breed worden, hebben een sterke stijle groeiwijze, en vormen middelmatig veel zijhout. De boom bloeit vroeg en is al snel vruchtbaar. Het is wel een zeer gevoelige variëteit voor bacteriekanker en gomziekte. Bovendien vraagt hij om een rijke bodem.

Een goed smakende populaire vroege kers. Vroeger werden de vruchten van dit ras gezien als zeer groot, doch afgezet tegen de huidige moderne rassen komen de vruchten van dit ras niet verder dan middelmatig groot.
Het vruchtvlees is vast, krakend, sappig en en aparte gele kleur met rode plekken. Het sap is zoet, niet kleurend en heeft een aangenaam aroma. De hoeveelheid rood op de vrucht neemt toe naarmate deze rijper is. Het geelwitte vruchtvlees is vast van structuur en is bij volledige rijpheid goed van smaak, met een licht bitter tintje.
De vruchten zijn tamelijk gevoelig voor barsten door regen. Droge niet gebarsten kersen kunnen goed worden vervoerd en bewaard. De vruchten zijn snel te oogsten.
De steen is eerder breed en kleeft niet aan het vruchtvlees.
Bigarreau Napoleon is een oude variëteit, die vroeger een hoge handelswaarde en grote bekendheid genoot. Opvallend is het hoge vitamine C-gehalte (29,7mg/100g)
De kwaliteit van het stuifmeel is matig. Bestuiving kan met Lindekers

In vroeger tijden werd de 'Bigarreau Napoléon' veel gebruikt voor de verwerkende industrie, o.a. voor gekonfijte kersen. De vruchten werden dan geplukt lang voordat ze rijp waren. In dat geval was de kwaliteit voor verse consumptie slecht.
Vroeger was de 'Bigarreau Napoléon' ook in Nederland een bekend ras (vooral bekend onder de 'Rouaan' en 'Spekkers'). In moderne beplantingen heeft dit ras echter geen enkele betekenis meer.

Herkomst Duitsland of België
Ouderdom 1795 of 1829
Synoniemen Spekkers, Kaiserskirsche, Große Prinzessin
Aanplant 2008
Boom Kan zeer hoog en breed worden
Gebruik Handkers en verwerking
Bloeitijd April mei
Bloem Wit
Bestuiver Early Rivers
Plukrijp Half juli
Gebruikstijd Juli augustus
Bewaren Zonder koeling tot maximum zeven dagen
Vrucht Hartvormige tot ronde, middelgrote kers met een licht afgeplatte rugzijde
Kleur Aparte gele kleur met rode plekken
Vruchtvlees Is vast, krakend, sappig en roomkleurig rose gekleurd. Het sap is zoet
Kelk
Steel
Steen Is eerder breed en kleeft niet aan het vruchtvlees

In verband met het nog niet plukrijp zijn van dit soort, zijn nog niet alle foto’s beschikbaar.

 
Adverteren

Bezoekers

We hebben 36 gasten online