Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 
Mierlose zwarte

De Mierlose Zwarte is vernoemd naar het dorp Mierlo, een dorp bij Helmond en Eindhoven. Hoe het ras is ontstaan is niet meer te achterhalen.

Begin 20e eeuw komt in Mierlo de fruitteelt en fruithandel op gang. Vooral de kersen doen het goed. De ‘Echte Mierlose Zwarte’ heeft grote bekendheid en waardering. Boomgaarden worden aangelegd en in 1918 wordt de veiling ‘De Kersenboom’ opgericht.In 1918 werd een grote veiling opgericht die 'De Kerseboom' heette en oorspronkelijk bedoeld was om de kersen te verhandelen. Deze veiling is er nog steeds.
In Mierlo is nog één boomgaard die zo’n honderdvijftig bomen telt waarvan tachtig Mierlose Zwarte. Vijftig oude bomen (40 tot 50 jaar) en dertig jonge geënte exemplaren. Wel staan her en der in Mierlo en omgeving losse exemplaren. Ooit, ruim een eeuw geleden, was er in Mierlo zelfs zoveel teelt van Mierlose Zwarte dat er een veiling voor werd gebouwd.
Mierlo was indertijd landelijk bekend om zijn boomgaarden met het bijzondere kersenras. Ook waren er allerlei evenementen rond de oogst. Zo was er een Kersenoogstfeest en een belangrijke wielerklassieker, de Kersenronde. Andere herinneringen aan de rijke kersenhistorie zitten in de namen van de plaatselijke carnavalsverenigingen. Die heten De Spruwwejagers, De Kersepit en De Stillekes. Blaaskapel De Kersenlanders is een van de oudste, nog bestaande, blaaskapellen uit de buurt van Mierlo. De blaaskapel werd opgericht als boerenkapel of hofkapel van de kersenkoningin tijdens de jaarlijkse kersen-oogstfeesten.

De Mierlose Zwarte is een matig grote, hartvormige kers met een korte steel. Hij heeft een vrij sterk, volgens sommigen zelfs een ietwat zuur aroma en is niet zelfbestuivend. Early Rivers, Udense Spaanse of Varikse Zwarte zijn goede bestuivers.
De kers is beroemd vanwege de bijzondere smaak. De smaak wordt bepaald door de bodemsamenstelling in Mierlo. Dat heeft een bijzonder kalkgehalte. De Mierlose Zwarte houdt van een bodem een meter zwarte aarde en daaronder het gele zand. De wortels kunnen dan goed uitgroeien.
Het is een heerlijk kers voor uit de hand of in de pannekoek.

Herkomst Niet meer te achterhalen
Ouderdom Rond 1900
Synoniemen
Aanplant 1995
Boom Vormt eene fraaie, dichte kroon
Gebruik Handkers, in de pannekoek
Bloeitijd April
Bloem Wit
Bestuiver Early Rivers, Udense Spaanse
Plukrijp Juni
Gebruikstijd Juni
Bewaren
Vrucht Matig grote, hartvormige kers
Kleur Bruin-zwart
Vruchtvlees Bijzondere smaak ietwat zure aroma
Kelk
Steel Groen en Kort
Steen

 
Adverteren

Bezoekers

We hebben 34 gasten online