De Clapp’s Favourite is gewonnen door Thaddeus Clapp te Dorchester (Massachusetts USA) en in 1860 als nieuwe variëteit bekend geworden.
De boom groeit sterk en voor een peer breed uit. De zijtakken hebben sterke neiging tot hangen. Geschikt voor hoogstam en struikvorm. Hij komt laat op gang, het kan wel 15 jaar duren voordat een hoogstam gaat dragen, maar dan blijft hij goed en regelmatig dragen en kan daarom grote oogsten geven
Bloeitijd laat. Vruchtbaarheid op zaailing op latere leeftijd. Kan soms 12 tot 15 jaar duren, aleer vruchtbaarheid optreedt. Het is een grote geelgroene tot gele, lange peervormige vrucht met een vage, troebele oranje tot roodgele blos en wat vage rode strepen. De vrucht is overdekt met roestige tot rode stipjes. Verder is er weinig roest op de schil. Bijna smeltend vruchtvlees, sappig, rond het klokhuis wat korrelig, zoet en iets rins. De peer is meer of minder aromatisch, afhankelijk van de grondsoort. Op zandgrond blijven de vruchten vaak smakeloos. Hij kan in harde toestand als compote- of stoofpeer gebruikt worden, kleurt dan geelwit bij het stoven. PIuk- en consumptietijd ligt eind augustus - begin september. De plukdatum mikt nauw. Ben je iets te vroeg, dan is de peer nog hard en smakeloos, pluk je iets te laat, dan gaat hij van binnen rotten
Is zeer algemeen verspreid. In de latere jaren minder aangeplant door de late vruchtbaarheid. Blijft echter een goede handelspeer, die door de rijptijd in het assortiment moeilijk gemist kan worden. Voor een goed verloop van de groei moet men tijdig vruchthout vervangen.
Herkomst |
Amerika |
Ouderdom |
1860 |
Synoniemen |
Clapp’s Liebling |
Aanplant |
2008 |
Boom |
Groeit sterk en voor een peer breed uit |
Gebruik |
Hand- tafelpeer |
Bloeitijd |
April |
Bloem |
Wit |
Bestuiver |
Conference, Supertrevoux |
Plukrijp |
Augustus |
Gebruikstijd |
Eind Augustus begin September |
Bewaren |
Korte bewaarduur. Tijdig geplukt ± 8 tot 10 dagen houdbaar |
Vrucht |
Groot, mooi peervormig. Gelijkmatig van vorm |
Kleur |
Licht geelgroen met aan de zonzijde helder rood |
Vruchtvlees |
Wit, saprijk, zoet, weinig aroma |
Kelk |
Klein, gesloten |
Steel |
Kort, veelal vleezig |
Klokhuis |
|
In verband met het nog niet plukrijp zijn van dit soort, zijn nog niet alle foto’s beschikbaar.
|