Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 
Bramley's seadling

De beroemde Engelse kookappel die eigenlijk "Brailsford Seedling" had moeten heten.
Bijna twee eeuwen geleden (periode 1809 - 1815) plantte de nog jonge Miss Mary Ann Brailsford enkele appelpitten in potten die ze in haar tuin te Easthorp (Southwell, Nottinghamshire) plaatste. Uit een van die pitjes groeide een gezonde boom uit waaraan de grote vruchten voor het eerst in 1837 te bewonderen waren.
Matthews Bramley (geb.in Balderton 1796) trouwde op 27 jarige leeftijd (1823) met Ann Smith en zij vertrokken samen van Balderton naar Easthorp in Southwell, waar hij bakker was. Bramley kocht in 1846 het huis en de tuin waar de appels groeiden die Mary Ann Brailsford had geplant. De 17 jarige zoon Henry van de plaatselijke boomkweker Merryweather was zo enthousiast over de vruchten dat hij, in 1856, Bramley vroeg of deze enten wilde afstaan zodat hij ze kon vermeerderen. Bramley gaf hiervoor toestemming echter onder één voorwaarde.
De nieuwe gekweekte bomen, waaraan de beroemde Engelse kookappels hingen, moesten naar de huidige eigenaar van de boom genoemd worden. Bramley`s Seedling.
In 1876 werd de appel voor het eerst tentoongesteld op de Royal Horticultural Society`s Fruit Committee, waarbij de vrucht een hoge waardering kreeg.
De oude oorspronkelijke boom is omgewaaid en op de bestaande wortels zijn nieuwe scheuten gaan groeien. Dat heeft er toe geleid dat op de oeroude boom een nieuwe boom is gegroeid. Deze boom staat er nog steeds. Achter een cottage in Churchstreet nr.75 te Southwell staat hij in volle glorie, 200 jaar oud. De huidige bewoonster, Miss Nancy Harrison, verwelkomt u graag

Groei van den boom zeer sterk. Groeit in enkele jaren uit tot zeer breeden boom.
Geschikt voor struikvorm en stamboom. Bloeitijd middenvroeg.

Is op jeugdige leeftijd vruchtbaar en kan regelmatig oogsten geven. Op lateren leeftijd dikwijls zeer groote oogsten. Heeft neiging tot beurtjaren bij zeer grote opbrengsten. Draagt vrij vroeg en regelmatig. Is niet bijzonder vatbaar voor bepaalde ziekten.
De Bramley's Seedling is vrij algemeen verspreid, in bepaalde gebieden zelfs sterk verspreid. Is in het midden van ons land bekend onder den naam Triomphe de Kiel.
Vanwege het hoge zuurgehalte eigenlijk alleen geschikt voor het maken van appelmoes of als ingrediënt van taarten en desserts, het is een van onze beste keukenappels.
De oogst kan zonder koeling de geheele winter worden bewaard. Vrucht laat zich daarin tegen ook uitstekend koelen, waardoor nog langere bewaring mogelijk is.

Herkomst Engeland
Ouderdom 1876
Synoniemen Pannekoekappel
Aanplant 2000 en 2008
Boom Groei van de boom zeer sterk
Gebruik Moes- en Keukenappel
Bloeitijd April
Bloem Wit
Bestuiver Glorie van holland, Lunterse Pippeling
Plukrijp Half oktober
Gebruikstijd December tot april
Bewaren Zonder koeling de gehele winter
Vrucht Groot tot zeer groot, breeder dan hoog, zeer onregelmatig gevormd
Kleur Groengeel met lichte brons-rode blos aan de zonzijde
Vruchtvlees Smaak is matig, grof en wit van kleur, hoog zuurgehalte, sappig en tamelijk vast
Kelk Groot, half open tot gesloten
Steel Kort, ondiep ingeplant
Klokhuis Vrij groot, matig met zaden bezet

 
Adverteren

Bezoekers

We hebben 188 gasten online