Leden krijgen toegang tot extra informatie. Leden kunnen ook deelnemen aan het Forum Totaal hits:
Hieronder kunt u inloggen met een Gebruikersnaam en Wachtwoord of een account aanmaken. Aantal bezoekers
 
Lunterse Pippeling

De Lunterse Pippeling is een product van de “Luntersche Tuinbouw Vereniging” die van 1837-1963 heeft bestaan. Mede oprichter was de heer J.H.Th.W. van den Ham, notaris te Lunteren. De Lunterse Pipeling is één van de appelrassen die gewonnen is door de heer J.H.Th.W. van den Ham. De appel was tijdens de tentoonstelling, die van 18 tot 20 oktober 1899 is gehouden, voor het eerst te zien. Ze deed het daar goed. Van de 175 inzendingen werden er slechts 25 zaailingappels bekroond en volgens de jury waren er niet meer dan 4 prijswinnaars van dusdanige kwaliteit, dat ze voor handelsgebruik aan te bevelen waren.

De boom groeit tamelijk sterk en steil met opgaand hout. Vormt door de zeer grote vruchtbaarheid slechts een middel matige boom. Regelmatig snoeien vooral bij de oudere bomen, om de productiviteit te bevorderen.
Draagt vroeg, tamelijk regelmatig en zeer goed. De boom moet gedund worden, met als doel: beter ontwikkelde vruchten, voorkomen van takbreuk en beurtjaren

Bloeit vroeg tot middentijds, stuifmeel goed.
Vruchten dragen doet de boom vroeg en goed.
Vruchtbaarheid goed en reeds op jeugdige leeftijd. Is onderhevig aan beurtjaren. Vruchtdunning in volle jaren noodzakelijk, daar anders de vruchten te klein blijven en de beurtjaren worden bevorderd.
De boom noch de vrucht zijn bijzonder gevoelig voor ziekten

Tot april kunnen de vruchten bewaard worden, de vrucht moet niet te droog bewaard worden anders worden ze snel rimpelig. In koelopslag te bewaren tot eind mei, smaak kwaliteit loopt wel terug.

Herkomst Nederland
Ouderdom 1899
Synoniemen Lunterse Pepping
Aanplant 1995
Boom Groeit tamelijk sterk en steil met opgaand hout. Vormt door de zeer grote vruchtbaarheid slechts een middel matige boom
Gebruik Hand- moesappel
Bloeitijd April
Bloem Roze
Bestuiver Glorie van Holland, Notaris appel
Plukrijp Oktober
Gebruikstijd November - maart
Bewaren Tot april, de vrucht moet niet te droog bewaard worden
Vrucht Matig groot, regelmatig gevormd, sterk afgeplat
Kleur Groen, bij rijpheid groen-geel met veel roest
Vruchtvlees Groenachtig-wit, bros, saprijk, zachtzuur, vrij goede kwaliteit
Kelk Groot, open in brede kelkholte
Steel Dun, vrij lang, matig diep ingezonken
Klokhuis

 
Adverteren

Bezoekers

We hebben 153 gasten online